Afbeelding
Foto: pr

Dunavie sloopt tientallen woningen in Rijnsburg voor nieuwbouw

Algemeen

Dunavie heeft besloten 72 woningen in Rijnsburg te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Het gaat om de woningen aan het Noordeinde, Petronella van Saxenstraat, Burgemeester Meijboomstraat en Stephana van Rossumstraat (fase 2). Dit zijn eengezinswoningen die gebouwd zijn in de jaren 1935 tot 1937. De afgelopen twee jaar zijn voorbereidingen getroffen voor een ander deel in de wijk, fase 1 (Petronella van Saxenstraat en Kanaalstraat). Deze woningen worden op dit moment gesloopt.

Onderzoek heeft aangetoond dat het renoveren van de woningen niet meer tot de gewenste kwaliteit leidt die Dunavie nastreeft. Er zijn veel technische klachten, de woningen leveren beperkt woongenot (tocht, (geluids-)isolatie, vochtklachten) en de mogelijkheden voor renovatie zijn zeer beperkt. Op aanwijzing van de Erfgoedcommissie is een uitzondering gemaakt voor twee blokken met elk drie woningen aan de Burgemeester Meijboomstraat. Deze woningen worden niet gesloopt, maar ingrijpend gerenoveerd. Op de plek van de gesloopte woningen bouwt Dunavie circa 90 tot 95 nieuwbouwwoningen terug.

Verduurzamen woningbezit
Dunavie heeft de ambitie haar bezit te verduurzamen door kwalitatief goede, energiezuinige en goed toegankelijke woningen nieuw te bouwen. Nieuwbouw is in de gemeente Katwijk op een beperkt aantal locaties mogelijk. In dit gebied biedt het binnenterrein, met de voormalige werkplaats van Dunavie en enkele volkstuinen, de mogelijkheid om méér woningen terug te bouwen. Renovatie van de bestaande woningen is geen optie. Een renovatie brengt hoge kosten met zich mee en belangrijke knelpunten zoals de gehorigheid, klein woonoppervlak, slechte energetische kwaliteit worden hiermee niet weggenomen. De ambitie voor de nieuwbouw in Rijnsburg is dat er energie neutrale en gasloze woningen (label A+++) komen. Door sloop met vervangende nieuwbouw wil Dunavie een goede stedenbouwkundige buurt realiseren waar mensen een prettig thuis hebben.

Proces 
Dunavie heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk geïnformeerd over haar plannen. Over de randvoorwaarden van het nieuwbouwplan gaat Dunavie met de gemeente verder in gesprek. Ook Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek is op de hoogte van de voorgenomen sloop. De sloop van de woningen staat gepland voor eind 2019. Bewoners uit de sloopwoningen krijgen de gelegenheid om door te stromen naar de nieuwbouw van fase 1, Kanaalstraat-Petronella van Saxenstraat, die eind 2019 worden opgeleverd. De komende tijd werkt Dunavie verder aan de concretisering van de nieuwbouwplannen voor fase 2.

Bewoners

De bewoners van de te slopen en te renoveren woningen zijn donderdag 24 mei geïnformeerd over dit besluit. Dezelfde avond vond er ook een bijeenkomst voor deze bewoners plaats om ze gelegenheid te geven vragen te stellen. Een groot deel van de bewoners was aanwezig. De reacties waren wisselend en bewoners reageerden met gemengde gevoelens. ´Fijn dat er nu duidelijkheid is´, maar hier een daar ook verdriet, omdat er na soms 40 jaar afscheid genomen moet worden van een fijn thuis. Bewoners die niet aanwezig konden zijn, ontvangen de informatie per brief. Na deze informatie avond gaan medewerkers van Dunavie bij alle bewoners langs op huisbezoek en krijgen de bewoners de gelegenheid hun persoonlijke vragen te stellen.

Uit de krant