Het nieuwe orgel is gebouwd door A. Nijsse uit Oud Sabbinge.
Het nieuwe orgel is gebouwd door A. Nijsse uit Oud Sabbinge. Foto: Piet van Kampen

Hervormd Protestantse kerk neemt nieuw orgel in gebruik

Algemeen

Vorige week vrijdag was het dan eindelijk zover, het nieuwe orgel werd in gebruik genomen. Voor velen een reden om naar de speciale bijeenkomst van dit gedenkwaardige moment voor de Hervormd Protestantse gemeente in Valkenburg te komen.

Het oude Willem van Leeuwen orgel dat in 1950 in de kerk werd geïnstalleerd was na al die jaren gedateerd. In principe was het ook eigenlijk te klein voor deze kerk. Valse tonen en niet goed functionerende orgelpijpen noopten de kerkrentmeesters om er door een specialist naar te laten kijken.

Conclusie: renovatie kan een optie zijn maar daarmee wordt de levensduur naar schatting met maximaal 15 jaar verlengd. Dus werd besloten om in 2015 een orgelcommissie op te richten die de taak had om over renovatie of over vervanging te besluiten. Jaap van Rijn die al jaren lang het orgel in de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee bespeelt adviseerde de commissie kosteloos. Er kwamen drie offertes op tafel en via diverse fondsen geld binnen.

Dankzij een donatie van maar liefst € 50.000,- kon de opbracht tot het bouwen van het nieuwe orgel worden gegeven. Dit geweldige bedrag werd geschonken door de heer Elbers uit Zuidwolde, een groot liefhebbers van orgels die tijdens een bijeenkomst Jaap van Rijn ontmoette. Het werd een vruchtbaar gesprek. Aan het gerenommeerde orgelbouwbedrijf A. Nijsse uit Oud Sabbinge werd de opdracht tot het bouwen vergund. Los van de begroting verrichtte dit bedrijf geheel kosteloos nog extra werkzaamheden.

Geweldig

Johan ten Haken, rentmeester bij de kerk en tevens lid van de orgelcommissie, was zeer blij met de grote opkomst tijdens de speciale bijeenkomst. Hierin werd toelichting gegeven tot het tot stand komen van het orgel en ook orgelbouwer Nijsse en Jaap van Rijn namen het woord.

Diverse samenzang en orgelspel vulden verder het avondprogramma. Na de bijeenkomst was Ten Haken vol lof over het nieuwe orgel. 'Het was geweldig, het klonk werkelijk fantastisch', sprak hij laaiend enthousiast. Ook de vele reacties klonken erg positief. Het tijdperk van valse klanken behoort nu tot het verleden.

Door Piet van Kampen

Uit de krant