Afbeelding
Foto: PR

Subsidie voor Stichting Historie Vliegveld Valkenburg

Algemeen

Stichting Historie Vliegveld Valkenburg krijgt 10.000 euro subsidie. De stichting wil het geld gebruiken voor een bezoekerscentrum op voormalig vliegkamp valkenburg. Bezoekers kunnen op die plek alles leren en zien over de historie van het vliegveld.

Het bezoekerscentrum vormt het startpunt voor wandelingen en fietstochten door de natuur en langs de onderdelen van de Atlantikwall. In het bezoekerscentrum worden ook presentaties, lezingen en tijdelijke exposities georganiseerd. De stichting gaat onder andere samenwerken met het Welzijnskwartier en Vereniging Oud Valkenburg.

Aandacht

De stichting werd in 2016 opgericht om de historische waarde van de locatie onder de aandacht te brengen. Van het Rijksvastgoedbedrijf kreeg het onlangs toestemming om een bezoekerscentrum op te bouwen in de voormalige telefooncentrale van het vliegveld. De stichting heeft een vergunning om daar vijf jaar te verblijven. Wanneer in dat gebied gestart wordt met woningbouw moet het daar verkassen.

Naast de eenmalige subsidie krijgt de stichting ook een jaarlijkse subsidie van 3.000 euro. De gemeente vindt de kennis die de stichting wil delen belangrijk. 'Het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg kent een historie die het waard is om behouden te blijven en gedeeld te worden. Juist nu dit gebied aan de vooravond staat van een grootscheepse herontwikkeling is het belangrijk de geschiedenis van het gebied te bewaren en in beeld te brengen. De Stichting geeft hieraan invulling door het verzamelen, conserveren en tentoonstellen van goederen en kennis over de geschiedenis van het vliegkamp.'

Het bezoekerscentrum opent begin volgend jaar.

Uit de krant