Afbeelding
Foto: Sandra Kornet

College op zoek naar bewaakte fietsenstalling

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders heeft van de gemeenteraad vorige week donderdag huiswerk gekregen: zoeken naar een locatie voor een bewaakte fietsenstalling in het centrumgebied van Katwijk aan Zee.

Dat huiswerk is verwoord in een motie van Hart Voor Katwijk (HVK) dat unaniem door de andere partijen wordt gesteund.

Noordduinen

In eerste instantie deed HVK via de motie een oproep voor een bewaakte fietsenstalling op parkeerterrein Noordduinen, 'maar daar zagen andere partijen niet zo veel in', geeft Gijsbert Schrijvers van HVK aan. 'Daarom doen we nu met andere partijen het verzoek, dat het college zoekt naar een locatie.'

HVK wijst in de motie naar het belang van een bewaakte fietsenstalling: om het aantal fietsdiefstallen op de Boulevard te verminderen. 'De inzet van fietscoaches is niet afdoende om diefstallen en foutparkeren te voorkomen.'

Zo'n fietsenstalling kan ook het fietsgebruik bevorderen en bijdragen aan 'de vermindering van fijnstof, verkeersoverlast en autogebruik'.

Biesieklette

Samen met Biesieklette (beheerder en exploitant van bewaakte stallingen) moet het college naar een geschikte locatie zoeken, en zo snel mogelijk een voorstel doen aan de gemeenteraad. 'Biesieklette maakt gebruik van medewerkers uit het sociale domein en bevordert daarmee re-integratie op de arbeidsmarkt', staat in de motie. Daarnaast moet het college in 2019 komen 'met een actieplan voor een integrale oplossing' van het fietsparkeren.

HVK pleitte vorig jaar ook al voor een overdekte bewaakte fietsenstalling, net als KiesKatwijk een paar jaar daarvoor.

Uit de krant