Links standaardverlichting in de Blekerij en rechts de klassieke versie op de Meerburgkade.
Links standaardverlichting in de Blekerij en rechts de klassieke versie op de Meerburgkade. Foto: AOK

Bewoners presenteren plan voor klassieke lantaarnpalen in De Horn

Algemeen

Buurtbewoners van nieuwbouwwijk De Horn in Rijnsburg hebben aan de gemeente een plan voorgelegd voor klassieke lantaarnpalen. De gemeente wil in die wijk standaard straatverlichting plaatsen, maar de bewoners zien veel liever de klassieke versie die volgens hen beter bij het karakter van de buurt passen. De klassieke palen staan ook langs de Vliet.

De initiatiefnemers zijn een petitie gestart en hebben ruim 300 handtekeningen verzameld. De handtekeningen zijn samen met een plan van aanpak aan de gemeenteraad verstuurd.

De voorstanders van de klassieke versie beargumenteren dat de palen aan dezelfde duurzaamheidscriteria voldoen, als de geplande standaard versie. Ook zijn er niet meer masten nodig dan staan ingepland. Het zorgt voor eenzelfde uitstraling als de Vliet en de wijk krijgt meer waarde. Er zit wel een ander kostenplaatje aan. Dat hebben de bewoners ook zelf berekend.

Kosten

De klassieke verlichting kost ongeveer 775 euro per stuk. Dat is bijna twee keer zo duur als de standaard verlichting. Ook moeten ze iedere 10 jaar worden schoongemaakt en om de 20 jaar is er een schilderbeurt nodig, die zo'n 200 a 300 euro per mast kost. In totaal moet de gemeente 16.000 euro meer betalen dan gepland staat.

Scenario's

Om de gemeente tegemoet te komen, zijn er drie scenario's uitgewerkt. Het liefst zien de bewoners de klassieke verlichting in de gehele nieuwbouwwijk, maar enige tevredenheid is er ook als het alleen in fase 1 geplaatst wordt. De woningen in deze fase worden op dit moment gebouwd. De bewoners van die huizen zijn bereidt om dan zelf de meerkosten te betalen. De groep geeft wel aan dat de wijk dan haar uniforme uitstraling verliest, als fase 2 vervolgens standaard verlichting krijgt.

Wanneer de gemeente ook die optie niet ziet zitten, pleit de groep voor het plaatsen van de klassieke versie alleen in het Merovechpark. Op die plek zijn maar acht palen nodig, die zo'n 3.000 euro extra kosten.

Uit de krant