Afbeelding
Foto: Dick van Duijn

Vossengezin bij Uitwatering 'prachtig en risicovol'

Algemeen

De vosjes in de dijk aan de Uitwatering trekken veel bekijks. Het vossengezin wordt regelmatig gespot, gefilmd en gefotografeerd. Boswachter Mark Kras vindt het prachtig dat de beesten van zo dichtbij bewonderd kunnen worden. Er zijn echter ook risico's.

Moeder vos zit regelmatig voor haar hol terwijl vijf jonkies om haar heen rollen. Ze lijkt geen last te hebben van alle aandacht en camera's die op haar gericht zijn. 'Het is opmerkelijk hoe stoïcijns deze vos is', vertelt Kras. Hij heeft al een paar keer een kijkje genomen bij het gezin en geniet daar ook van. De burcht van de vos is makkelijk te spotten en dat is niet helemaal gebruikelijk. Erg beschut zit ze niet en ze heeft haar plekje wel erg dicht bij en in een woonwijk.

Zorgen

De boswachter maakt zich zorgen. Hij kan niet met zekerheid zeggen of de vos zijn natuurlijke maaltje van konijn en muizen uit duin haalt, of uit een vuilnisbak in de wijk. De familie zit vlak bij het natuurgebied de Coepelduynen, maar ook de BBQ-resten van de buurtbewoners zijn om de hoek te vinden. 'Het is in ieder geval duidelijk dat zij hier makkelijk aan eten kan komen.'

Last

Hoewel vossen slim zijn en altijd een gepaste afstand van mensen houden, bestaat er de kans dat de nu nog schattige beestjes straks als een last worden gezien. Kras: 'Als de vuilnisbakken opengebroken worden gaan mensen klagen'. Ook bestaat er een kans dat iemand gebeten wordt.

Als voorbeeld noemt hij de vossen in Londen. De vossen struinen door de straten en dringen soms een woning binnen.

Mensen kunnen op gepaste afstand de vossen blijven bewonderen. Voeren blijft uit den boze. Evenals over het prikkeldraad klimmen om een foto te maken. 

Afbeelding

Uit de krant