Bejaardensociëteit Kat-rijn vijftig jaar jong | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Piet van Kampen

Bejaardensociëteit Kat-rijn vijftig jaar jong

In het voorjaar van 1968 kwamen er gesprekken tot stand tussen de kerkelijke organisaties RK Caritas, de Nederlands Hervormde diaconie en de Gereformeerde diaconie in Katwijk aan den Rijn. Het bleek dat er behoefte was aan een sociëteit voor ouderen van alle gezindten. Nu vijftig jaar later bestaat gezien het grote aantal deelnemers deze behoefte nog steeds en viert de stichting deze maand haar gouden jubileum.

Door Piet van Kampen

Eigenlijk is het volgens de oprichtingsakte in november 1968 officieel begonnen als 'Bejaarden Sociëteit KATRIJN. Alle 65-jarige ouderen werden via een circulaire en krantenberichten uitgenodigd om de feestelijke opening op 26 november bij te wonen. Hen werd een prettige middag beloofd met koffie, thee en een stukje banket. In de circulaire stond ook iets dat vandaag de dag uit de boze zou zijn. 'De rokers onder u hoeven niet op een houtje te bijten. Er zijn sigaren, sigaretten en zelfs pijptabak'. De tijden zijn inmiddels wel veranderd. Wat ook veranderde is de leeftijdsgrens om deelnemer te worden. Was het in vroeger tijden 65 jaar en ouder, de grens is inmiddels verlaagd naar 55 jaar. Zo staat het ook in de nieuwe statuten vermeld. Ook de naam veranderde in verband met een statutenwijziging in 1995 van Bejaardenscociëteit KATRIJN naar Stichting Seniorenbelangen Kat-rijn, maar het blijft een afgeleide van het Rijndorp, de bakermat.

Verhuizing

De eerste activiteiten bestonden hoofdzakelijk uit dammen, schaken, sjoelen, kaarten en diverse andere spelen. Dit vond plaats in het R.K. Parochiehuis, de laatste decennia beter bekend als De Kleine Joannes. Voorzitter Greet Pieterse en secretaris Dicky de Jong die enthousiast over 'hun club' vertellen blikken terug op de verhuizing. Na 44 jaar van de vertrouwde omgeving in 2011 naar De Coligny. 'De gemeente bracht diverse cursussen onder bij het K&O gebouw en daarom konden wij de huur van De Kleine Joannes niet meer betalen. Met de subsidie van de gemeente lukte het in De Coligny wel', lichten de dames toe.

Bloeiend

Ondanks de verhuizing bleef Kat-rijn een bloeiende stichting met 400 deelnemers (leden). Zij kunnen kiezen uit activiteiten zoals cursussen schilderen, yoga, bewegen voor ouderen en line-dancing. Alles onder professionele leiding. Meezingen in een dames- of herenkoor waar overigens nog wat nieuw bloed welkom is, of bridgen, klaverjassen en jokeren kan ook. 'Het is allemaal heel laagdrempelig en vooral gezellig,' weten Greet en Dicky uit ervaring. Samen met Jan de Gier, Ria Zitman, Arris Zwanenburg en Wil Neijenhuis vormen zij het huidige bestuur. Het jubileum wordt gevierd met een vaartocht over de randmeren en op vrijdag 25 mei met een receptie in De Coligny.

Meer informatie? www.kat-rijn.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>