Eigenaar verzet zich tegen verplicht kort aanlijnen hond | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl

Eigenaar verzet zich tegen verplicht kort aanlijnen hond

Een fors uit de kluiten gewassen rashond mag alleen naar buiten als hij kort is aangelijnd. Dit omdat hij in een speels moment tegen een persoon is opgesprongen en er een 'bijtincident' zou hebben plaatsgevonden. Zijn baasje is het niet met de maatregel eens en stapte naar de onafhankelijke bezwaarcommissie.

Door Nico Kuyt

Tijdens de vorige week woensdag gehouden hoorzitting over de zaak stelde de raadsvrouwe van de eigenaar dat er helemaal geen bijtincident was. Het dier is een buitengewoon goede lobbes, maar groot en speels. Hij is nu pup-af en rustiger. De eigenaar heeft de hond inmiddels laten 'helpen' en dat heeft eveneens een kalmerend effect. De hond moet, zeker buiten de bebouwde kom, lekker kunnen rennen en zijn energie kwijtraken. Kort aanlijnen is funest voor het grote dier, voegde de eigenaar toe.

Bijtincident

Op zijn beurt wees de woordvoerder namens de burgemeester erop dat de besprongen persoon naar de politie is gestapt. Die deed een melding van 'gering letsel' en 'bijtincident' bij de hondenbrigade in Den Haag. Een agent heeft een huisbezoek bij de eigenaar gebracht, de hond onderzocht, het dier 'nerveus' bevonden, een rapportage van zijn bevindingen opgesteld en het kort aanlijnen geadviseerd.

Verklaring

De burgemeester heeft een afweging gemaakt in het kader van het algemeen belang en het besluit genomen. Niet kort aangelijnd zou de hond bijvoorbeeld op strand bij een kind hetzelfde kunnen veroorzaken. Tijdens de zitting bleef het de commissie een beetje onduidelijk hoe het nu zat met dat bijtincident. Er zou sprake zijn van een rode plek op de hand, maar er is geen rapportje van gemaakt. Er ligt alleen een verklaring van de politie.

De commissie gaat zich de komende weken in ieder geval stevig vastbijten in het incident om de burgemeester van advies te dienen. Die neemt dan een besluit op het bezwaar.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>