Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Koningsdag in Katwijk aan Zee

Algemeen

Oranjevereniging Katwijk aan Zee zorgt ook dit jaar weer op Koningsdag voor een programma dat klinkt als een klok. En dat is ook precies waarmee de dag begint om 07.00 uur. Als aankondiging laten de kosters van alle kerken in Katwijk aan Zee de klokken luiden. Hét signaal om op te staan, je feestelijk te kleden, je met oranje te tooien en met familie of vrienden genieten van deze dag. Op deze pagina een aantal van de feestelijkheden toegelicht.

Kindervrijmarkt

Koningsdag is een de dag die vroeg begint. De jaarlijkse kindervrijmarkt begint vanaf om 07.00 uur op het Andreaplein, via de Princestraat en de Voorstraat. Kinderen tot en met 14 jaar kunnen weer hun spullen verkopen die zij bij elkaar hebben verzameld. Opa's oma's, ouders, buren, vrienden, geef de spullen die u niet meer gebruikt mee en laat de kinderen een zakcentje verdienen.

Let wel: het mogen alleen gebruikte artikelen zijn en alleen door kinderen worden verkocht.

Tijdens de Kindermarkt op de vernieuwde Princestraat moet, op last van de gemeente, de weg bij de winkels vrij blijven voor vrije doorgang van hulpverleners. Je mag je spullen alleen te koop aanbieden op het middenstuk, dus niet met je rug naar de winkels maar met je gezicht naar de winkels.

Aubade

Al sinds jaar en dag het startsein voor jong en oud om de dag feestelijk te open met welbekende vaderlandse liederen (foto boven). Het begon ooit met een aubade door leerlingen van basisscholen, maar wij kennen het nu vooral als het officiële muzikale begin van Koningsdag.

De Marching band DVS, Junioren DVS en DVS Big Band Plus begeleiden de samenzang . Burgemeester Cornelis Visser hijst de vlag. Zing uit volle borst mee, Oranje kleurt de dag.

Ronde van Katwijk

Alweer voor de 40ste maal organiseert de Oranjevereniging Katwijk aan Zee in samenwerking met AV Rijnsoever deze recreatieve hardloopronde. Het evenement telt jaarlijks niet alleen vanuit Katwijk, maar ook vanuit de regio een groot aantal deelnemers.

De start is op de Boulevard ter hoogte van de Voorstraat. Deelname aan de Ronde van Katwijk is mogelijk vanaf 13 jaar en ouder.

Inschrijven op Koningsdag 27 april kan tot tien minuten voor de start op de Boulevard t.h.v. de Voorstraat. Kosten: volwassenen 9,00 euro; kinderen 3,00 euro.

Voorafgaande aan de Ronde van Katwijk is de kinderloop. Voor de jeugdige deelnemers is er een aangepast parcours over de Boulevard. Het startschot voor de kinderloop wordt gegeven door de burgemeester.

Er zijn vier categorieën: Meisjes van 6 t/m 9 jaar (1 km) en meisjes van 10 t/m 12 jaar (2 km) Jongens van 6 t/m 9 jaar (1 km) en jongens van 10 t/m 12 jaar (2 km) Aanvang: 08.30 uur, kinderen 6 t/m 9 jaar en 08.50 uur kinderen 10 t/m 12 jaar.

Koningsmarkt

Op de Koninginneweg hopen de vele kraamhouders u weer te begroeten. Van versgebakken stroopwafels tot gipsen beeldjes, van poffertjes tot bed mode, van herenkleding tot zelfgemaakte strandhuisjes, van poppenkleertjes tot gipsen beelden en nog veel meer.

Van 09.00-17.00 uur is het weer gezellig markten op de feestelijke Koningsmarkt.

Maritieme Markt

Op deze markt (foto onder) zijn er oude ambachten te zien, zoals de touwslager, een scheepjes-glasblazer, een mosterdmaker, modelbouwers met radiografisch bestuurde boten en uiteraard nettenboeten. Ook is de vistafel van Schuitemaker aanwezig. Aansluitend aan het maritieme gedeelte is er de braderie, waar leuke koopjes zijn.

Op de kade komt u Historische Brandweerauto's van de SHBKW tegen. Achteraan op de kade staan oude Stationaire Motoren en Scheepsmotoren van de merken uit het visserijverleden. Ook liggen er weer de Sleepboten, Opduwers, Bakdekkruisers, het Directievaartuig van de Prov. Zuid-Holland, Beurtvaartschepen, Klippers en Tjalken.

Dit jaar zal er ook een heel bijzonder vaartuig van de Kon. Landmacht aanwezig zijn. Dit heeft gediend heeft bij de Genie en Pontonniers als Bergingsboot en voor de opleiding aan duikers: de RV 29.

Koningsdag bij De Reedery

Ouderen ontmoeten elkaar in Katwijkse sfeer. Op Koningsdag worden de ouderen weer eens extra in het zonnetje gezet bij De Reedery. Van 10.00 uur in de ochtend tot 16.00 uur in de middag zijn zij van harte welkom bij De Reedery aan de Prins Hendrikkade voor een gevarieerd programma.

Er is gezellige zeemansmuziek, er zijn visserskoren en er valt allerlei echt 'Kattuks' heerlijks te proeven.

Oranjezang in Oude Kerk

Komt u ook meezingen in de Oude Kerk? E.J. Bergman zorgt opnieuw voor de verbindende teksten, Jaap van Rijn bespeelt het orgel en er is medewerking door twee solisten. Loop eens binnen tijdens al het feestgedruis op Koningsdag en ervaar de rust in de Oude Kerk. Het begint om 10.30 uur en duurt ongeveer een uur.

Roofvogelshow

Deze Interactieve Roofvogelshow op het Andreashofje naast de Oude Kerk wordt verzorgd door de valkeniers van de Roofvogelboerderij uit Berkel en Rodenrijs. Tijdens de roofvogelshow bent u niet alleen toeschouwer, maar maakt u ook kans om daadwerkelijk onderdeel te worden van de show.

De valkeniers laten u graag zien welke band er kan ontstaan tussen de mens en roofvogels met wederzijds respect. Met interessante verhalen en anekdotes zult u zich geen moment vervelen.

Wel of niet doorgaan van de show is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Rad van Avontuur

Een 'Hot Spot' op de gezellige kindervrijmarkt is sinds jaren deze gigantische prijzenregen, bij het 'Oranje' Rad van Avontuur. Onder leiding van onze vaste groep medewerkers maakt u weer kans op vele prijzen. Lootjes kosten slechts 0,50 euro. Prijzen bestaan uit onder andere taarten, vlees, wijn, etc. en zijn door de plaatselijke winkeliers gesponsord of met korting aangeboden. Hierdoor komt zoveel mogelijk van de opbrengst ten goede aan het organiseren van al onze festiviteiten.

Montmartre aan Zee

De creatieve markt voor jong en oud. Diverse kunstenaars uit Katwijk en omgeving laten daar op vrijdag 27 april hun bijzondere kunstwerken en andere creatieve uitingen zien. Dus voor een uniek cadeau-idee, ben je op Katwijks Montmartre aan het juiste adres.

Makreelroken: Open Katwijks Kampioenschap

Rokende kasten en de geur van verbrand hout vormen op Koningsdag de ingrediënten van een bijzonder evenement aan de Katwijkse Boulevard. Ter hoogte van de Vuurbaak strijden voor de 19de keer ruim 35 deelnemers hoofdprijs.

Stipt 11.00 uur beginnen de heren met hun voorbereidingen. Rond 12.00 uur wordt het officiële startschot voor dit rookfestijn gegeven.

De 'rokers' hebben dan drie uur de tijd om de voorbewerkte gepekelde makrelen gaar te stomen. Rond 16.00 uur beoordeelt een deskundige jury het eindresultaat.

Oranjetaptoe

Op het nieuwe Andreasplein worden ook dit jaar van 20.00 tot 22.30 uur weer muziekshows gegeven, georganiseerd door STK (Stichting Taptoe Katwijk). De optredens worden voorzien van commentaar door presentator Erik Jan Ham. Kijk, luister en geniet van de shows, die de deelnemende bands u zullen tonen tijdens de Oranjetaptoe 2018.

Vuurwerk

Aansluitend aan de Oranjetaptoe op het Andreasplein en ter afsluiting van deze feestelijke dag is het fantastisch vuurwerk. Ook dit jaar weer op de oude vertrouwde plek uit het verleden, vanaf de zeereep ter hoogte van de Oude Kerk.

Tempo is het sleutelwoord tijdens deze spectaculaire show die bestaat uit een groot scala aan effecten die elkaar in een razend tempo afwisselen. Mooie sierlijke en kleurrijke effecten die gevolgd worden door daverde salvo's. Fluiters die uiteenspatten in bijzondere creaties.

Uit de krant