Marjan de Mooy overhandigt een mooie cheque aan directeur Geert-Jan Noorman van Friedensstimme. | Foto: Céline van Egmond
Marjan de Mooy overhandigt een mooie cheque aan directeur Geert-Jan Noorman van Friedensstimme. | Foto: Céline van Egmond

Tweehonderd fietsers ontdekken Het Beste van de Bollen

Algemeen

De organisatie van Het Beste van de Bollen kan tevreden terugkijken op een geslaagde actiedag. "Het is allemaal goed verlopen. Tevreden deelnemers en al met al lekker fietsweer", blikt Cor de Mooy dankbaar terug.

Ruim tweehonderd deelnemers meldden zich afgelopen zaterdag aan de start bij de Chr. Gereformeerde kerk in Rijnsburg en de Salemkerk in Lisse. Een krappe helft hiervan meldde zich al aan per telefoon of e-mail. "Dat zijn leuke telefoontjes", laat Cor weten. "Het is ook elke keer weer een verrassing waar ze helemaal vandaan komen. Het leuke is dat mensen uit het hele land naar ons witte kerkje toekwamen om bij ons de streek te verkennen. De meest noordelijke inschrijving was een koppel uit Heerenveen. Zij kwamen vrijdag per trein, logeerden in Katwijk en huurden daar fietsen. De meest zuidelijke deelnemers kwamen uit Zeeland. Toen de inschrijving net begonnen was, werden we gebeld door een echtpaar uit Ermelo: 'Tot hoe laat kunnen we inschrijven? We vertrekken net uit Ermelo, dus we komen eraan.'" Daarnaast pakten ook Rijnsburgers en Katwijkers het stalen ros.

De sfeer zat er goed in. "Tja, iedereen kwam dan ook voor een dagje uit", aldus De Mooy. "De reacties waren naderhand ook erg leuk. De bollenvelden waren mooi op kleur. Eigenlijk was het maar goed dat de hyacinten nu pas goed bloeiden. De geur geeft dan net een extra dimensie aan wat je ziet. Er zijn natuurlijk altijd leermomenten. Dat hoort erbij. Tenslotte was dit de eerste keer dat we zoiets hebben georganiseerd."

De opbrengst was voor twee doelen. De netto startgelden à 2336 euro van de fietstocht kwamen ten goede aan het kinderbijbelsproject van de Stichting Friedensstimme. De recette van de voorjaarsmarkt, nog eens ruim 1200 euro, is voor de kerk.

Voordat het zo ver was, is er ontzettend veel werk verzet. "Ook erg veel denkwerk", vult Cor aan. "Gelukkig hebben we een sterk team met zijn viertjes. Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. We varen blind op elkaar. Dan kun je veel aan. Dat bleek maar weer eens. Voor de uitvoering konden we op ruim 65 mensen uit onze gemeente terugvallen: dames die bakten, koffie schonken, BHV-ers, veiligheidsmensen, mensen op de stempelposten en ga zo nog maar even door. Daar zijn we zo ongelofelijk blij mee en trots op!"

De vraag drong zich zaterdag al op: komt er een vervolg? "Poeh, daar vraag je me wat", zegt Cor. "Als je op de reacties afgaat, dan zou je bijna zeggen van wel... We laten het eerst allemaal even bezinken. We gaan eerst met ons koppeltje evalueren en dan kijken we verder. Wie weet."

Uit de krant