De horeca-ondernemers willen de Voorstraat ook autoluw. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De horeca-ondernemers willen de Voorstraat ook autoluw. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Horeca-ondernemers pleiten voor autovrije en gezelligere Voorstraat

Algemeen

Het centrum van Katwijk aan Zee is vanaf komende maandag voetgangersgebied. Althans, in de Princestraat, Badstraat en een deel van de Voorstraat. Net buiten dat gebied vallen de terrassen van Café Lindeboom en Espressobar Goud, tot grote teleurstelling van de ondernemers.

Als het aan eigenaresse Rachel van der Werken van de espressobar ligt, wordt de gehele Voorstraat vrij van autoverkeer. De grens van het voetgangersgebied stopt op de hoek Voorstraat-Badstraat. Vanaf het Baljuwplein kunnen auto's nog via de Louwestraat over de Voorstraat richting de Dwarsstraat rijden. Dat verkeer rijdt vlak langs haar terras en vaak ook met hoge snelheden. 'Het is zonde van dit leuke straatje', vertelt ze. De straat zou volgens haar veel gezelliger worden zonder het drukke verkeer.

Meer tafels

Haar buurman Peter Lindeboom van het café is het daar mee eens. Vrachtwagens moeten voor zijn terras een ruime bocht maken om bij de winkels verderop in de straat te bevoorraden. Daardoor kan hij maar één kleine rij tafels strak grenzend aan zijn café kwijt. 'Tijdens de toeristenmarkt in de zomer kan ik hier veel meer tafels kwijt. Dan is het ook gelijk een stuk gezelliger.'

Veiliger

Naast meer gezelligheid wordt de straat ook veiliger, zeggen de ondernemers. Van der Werken: 'De straat heeft geen stoep of een echt wandelpad, waardoor mensen het gevoel hebben dat ze lekker kunnen wandelen. Als er een auto aankomt en ze letten niet op, gaat het vaak maar net aan goed.' Ook moet ze wel eens aan wachtende autobestuurders vragen om even de motor uit te doen, om haar etende klanten te beschermen tegen de uitlaatgassen.

Of de wensen voor uitbreiding van hun terras en een autovrije straat haalbaar zijn, weten de twee ondernemers niet. 'Er zijn vast ondernemers dit het niks vinden. Die willen denk ik voor vrachtwagens de gehele dag bereikbaar zijn voor de bevoorrading van zijn winkel.'

Toch blijven de twee stilletjes hopen. 'Van mij mogen ze morgen de straat komen sluiten.'

Uit de krant