Helpende handen naar Ghana | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Dames naar Ghana: José Korts en Lia van Rijn zijn er bijna klaar voor.
Dames naar Ghana: José Korts en Lia van Rijn zijn er bijna klaar voor. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Helpende handen naar Ghana

Elke vorm van hulp is welkom in De Derde Wereld.

Het is bepaald geen vakantiereisje dat vijftien vrouwen met het hart op de juiste plaats op 28 april voor twee weken gaan ondernemen. Zij gaan hun diensten verlenen in Accra, de hoofdstad van Ghana. Onder hen vier Rijnsburgse en vier Katwijkse deelnemers. Voor Lia van Rijn uit Katwijk is het de derde keer en de Rijnsburgse José Korts sluit zich voor het eerst bij het gezelschap aan.

De beide dames zijn er klaar voor en vertellen enthousiast over hun missie naar De Derde Wereld. Ook over de organisatie World Servants en het project Life-Line waar zij zich voor inzetten. World Servants is een organisatie die in veel landen actief is en waar jongeren wereldwijd naar diverse landen gaan om daar hun diensten te verlenen. Met name in bouwprojecten. Ook tieners uit Rijnsburg van de PKN (Protestantse Kerken Nederland) zijn actief in deze organisatie. Vijf jaar geleden maakten zij zich verdienstelijk in het noorden van Ghana en op de terugreis deden zij nog even de hoofdstad Accra.

Vijf jaar geleden maakten zij zich verdienstelijk in het noorden van Ghana en op de terugreis deden zij nog even de hoofdstad Accra aan en gingen op bezoek bij diverse projecten van Life-Line in Ghana. De Rijnsburgse mevrouw Maaike Kort deed daar indrukken op die haar diep raakten. 'Hier wil ik iets mee doen' zou zij hebben gezegd zo vertellen de beide dames. Zij deed er iets mee en nam een initiatief. Zo ontstond vijf jaar geleden de organisatie Life-Line in de gemeente.

Ondersteunend

Het goede werk dat de vrouwen in Accra gaan doen is ondersteunend voor de lokale Life-Line organisatie. 'Meisjes tussen 15 en 20 jaar die in armoede in sloppenwijken wonen worden in diverse vakken bijgeschoold zodat zij een plaatsje in de maatschappij hopen te krijgen. De vakken waar zij voor worden opgeleid zijn kapster, naaister en zij leren koken. Alles wordt door vrouwen gedoceerd en dat schept een vertrouwensband', vertelt Lia die daar ervaring heeft opgedaan. 'Het werk wat wij doen is ondersteunend'. José vult haar aan: 'Wij geven ook onderwijs, les in ondernemerschap, we organiseren bijeenkomsten om over hun toekomst te praten, over relaties en ook over hygiëne. Daarnaast doen wij iets aan onderhoud zoals schilderwerk en hebben wij ook een programma voor kinderwerk', schetst José een paar voorbeelden van de taak die zij op zich hebben genomen. Een vraag tussendoor. 'Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen?' 'Dat was tijdens een Ghanese kerkdienst in de Bijlmer', lichtten de beide dames toe. Zij raakten met elkaar in gesprek en zo is het balletje gaan rollen.

Het gezelschap gaat niet met een lege beurs op missie. Diverse activiteiten die zij organiseerden, donaties van de diaconie van PKN Katwijk en Rijnsburg en ook een persoonlijke bijdrage van de deelnemers leverden het fraaie bedrag op van € 20.000,- . Als er mensen zijn die zich geroepen voelen om het mooie werk ook te ondersteunen zou dit bijzonder welkom zijn. Dit kan via www.worldservants.nl/GH218. Elke bijdrage is welkom.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>