Een wandeling door het vernieuwde gebied van het mausoleum.
Een wandeling door het vernieuwde gebied van het mausoleum. Foto: Piet van Kampen

Opening vernieuwd mausoleum

Algemeen

Belangrijk om geschiedenis te kennen en door te geven

Hoe belangrijk is het om de eigen geschiedenis te kennen? Weten 'wie en wat je bent'. De Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit, stelde deze vraag vorige week woensdagmiddag voorafgaande aan de officiële opening van het vernieuwde mausoleum.

Daarbij grapte hij dat het mausoleum niet wordt geopend, maar de herinrichting van dit historische gebied. Smit vertelde over de rijke historie van het centrum van Rijnsburg: 'Want hier is Holland ontstaan'.

De Commissaris bracht de tentoonstelling 'Ontstaan van Holland' onder de aandacht. Tot voor kort te zien in het Provinciehuis en vanaf 25 april in Leiden. De tentoonstelling richt zich op de periode 1000-1300, die begint met de Slag bij Vlaardingen in 1018 en eindigt met de moord op graaf Floris V in 1296.

Waardig gebied

'Een aanrader want het is belangrijk om de eigen geschiedenis te kennen. Je moet weten wie en wat je bent. Wie zijn wij? Ook als natie. Het is goed dat onze geschiedenis steeds meer in de belangstelling komt', zo vond Smit. Hij gaf de organisatie het Genootschap Oud Rijnsburg dan ook een pluim voor hun doorzettingsvermogen om voor dit historische zo belangrijke gebied tot een vernieuwde herinrichting te komen.

Teuntje van Delft, voorzitter van het Genootschap Oud Rijnsburg, was blij dat het eindelijk, na tien jaar, toch zo ver gekomen is dat Rijnsburg nu een waardig gebied heeft waar de voorvaderen worden geëerd. 'We hebben tien jaar geknokt om mensen te overtuigen dat deze plek niet mag verpauperen. Eigenlijk had iedereen van het begin al moeten weten hoe belangrijk deze plaats is. Zich niet op de verkeerde dingen focussen, zoals of de beenderen nu wel of niet van Graaf Floris V zijn', aldus de voorzitter van het Genootschap. 'Misschien hebben we te weinig verteld hoe belangrijk deze plek is, hebben we te veel gedacht: 'iedereen weet het toch' en hebben we ons laten meeslepen en ons uit het veld laten slaan door dat onderzoek. Gelukkig viel het kwartje van groter denken. Want het is gewoon een belangrijke plek waar de Graven en Gravinnen van Holland, die in ons gebied hebben geleefd, gewerkt, de streek hebben mee ontwikkeld tot wat het nu is, daar zijn bijgezet. Mensen, die hulp en bescherming boden aan anderen, die recht probeerden te doen, te helpen, ieder het zijne te geven en vrijheid hoog in het vaandel hadden. Op deze plaats heeft Petronella van Saksen in 1133 de Abdij gesticht. En dat is geen fakenieuws, dat zijn feiten', aldus Van Delft.

Wethouder Jacco Knape sprak zijn waardering uit voor het doorzettingsvermogen van het Genootschap Oud Rijnsburg. 'Er is lang overgedaan, maar uiteindelijk is er iets moois ontstaan om deze rijke ontstaansgeschiedenis door te geven aan de volgende generaties'.

Toekomst

Bij het vernieuwde mausoleum stond een bloemenmozaïek van het wapen van Rijnsburg. De commissaris van de Koning de heer J. Smit, Burgemeester C. Visser en wethouder J. Knape mochten om de beurt rozen in de open plekken steken. Vervolgens werd een wandeling door het mausoleum gemaakt, waarbij in eerbied stil werd gestaan bij het graf van de Graven van Holland, nu afgezet met een sierlijk groen hekwerk. In het gebied zijn metalen poorten geplaatst die leiden naar het Mausoleum. Met daarin op elke boog een zin: 'een gravin als graaf, graven die leefden, rusten in graven, wij graven voort'.

Met deze officiële ingebruikname van het vernieuwde mausoleum is de waarde van dit historische gebied behouden, voor nu en in de toekomst.

Uit de krant