V.l.n.r.: Koos Barnhoorn, Tineke Roosen en Gé Elkerbout hebben zin in het jubileumfeest.
V.l.n.r.: Koos Barnhoorn, Tineke Roosen en Gé Elkerbout hebben zin in het jubileumfeest. Foto: Piet van Kampen

Rijnsburgse video- en diaclub viert gouden jubileum

Algemeen

Vijftig jaar film- en fotoplezier

In de wereld van het amateurfilmen en fotografie heeft er zich de afgelopen jaren een revolutie voltrokken. Ex-bestuurslid Gé Elkerbout, voorzitter Tineke Roosen en secretaris Koos Barnhoorn weten er veel over te vertellen. Een terugblik naar het verleden en het vizier op de toekomst gericht van de club die binnenkort haar 50-jarig jubileum viert.

RSDA (Rijnsburgse Smalfilm en Dia Amateurs) werd in 1968 door Nic van Nieuwkoop opgericht. Een gezelschap van liefhebbers die samen kennis van filmen en fotografie deelden en elkaar stimuleerden om tot optimale resultaten te komen. Dit is heden ten dage ook nog de doelstelling van de club die wekelijks in De Open Hof in Katwijk bijeen komt. 'Het is vooral ook gezellig tijdens de clubavonden en je blijft van elkaar leren. Er worden veel gegevens uitgewisseld en het is elkaar helpen. Het is echter niet zo dat er een docent voor de groep staat', verduidelijkt Koos Barnhoorn. Uit alles blijkt dat het een gezellig, homogeen gezelschap is. De leden houden wel een onderlinge competitie tijdens het seizoen dat van september tot en met april duurt. Aan het einde van het seizoen is er een wisselbeker voor de winnaar van de fotocompetitie en de videocompetitie. Twee keer per jaar wordt er een themawedstrijd gehouden. 'De resultaten worden op een heel groot scherm vertoond en een onafhankelijke jury beoordeelt de resultaten', licht Koos Barnhoorn toe. 'Eigenlijk zouden we best nog wel een paar leden bij de club willen verwelkomen', doet voorzitter Tineke Roosen terloops een oproep aan gepassioneerde liefhebbers van deze mooie hobby's. Interesse? Bekijk de website www.rsda.nl.

Allemaal anders

De voortschrijdende techniek heeft in de loop der jaren ook op het gebied van fotografie en filmen heel veel veranderd. De tijd van 8 millimeterfilmpjes, High-8 camera's, camera's in een schoudertas verbonden met een videorecorder, fotorolletjes en noem maar op, alles is achterhaald en nostalgie geworden. 'Het is bij velen effe gauw een fotootje of een filmpje met de smartphone maken. Ze doen er zo weinig mee' in de ogen van Barnhoorn. 'Een film maken is eigenlijk een verhaal schrijven. Wat zij doen is een kwestie van iets registreren'. 'Het oude ambacht is weg, nu moet je bij de pinken zijn om via de PC met diverse programma's er iets van te maken', heeft Elkerbout inmiddels ervaren. Zo werd in vogelvlucht teruggeblikt op de ontwikkelingen. Over hun passie sprekend, is het wel duidelijk geworden dat het een vriendenclub is.

Het 'gouden' jubileum van de RSDA laten zij niet onopgemerkt aan zich voorbij gaan. 'We gaan op 14 april een boottocht maken en daarna gezellig Live & Cooking doen bij Avifauna. En daarna natuurlijk een afzakkertje, dat hoort erbij', geeft Tineke Roosen aan dat het best wel een gezellige boel gaat worden.

Door Piet van Kampen

Uit de krant