Leerlingen maken op de politieke markt kennis met verschillende partijen.
Leerlingen maken op de politieke markt kennis met verschillende partijen. Foto: E. van der Valk

Winnaars en verliezers bij scholierenverkiezing Pieter Groen

Algemeen

Scholieren van het Andreas College Pieter Groen hebben de partij DURF aangewezen als winnaar van de scholierenverkiezing.

De school heeft zich de afgelopen tijd flink met de gemeenteraadsverkiezingen bezig gehouden. Zo organiseerden leerlingen voor het vak maatschappijleer en maatschappijwetenschappen een politieke markt, waar de leerlingen hun standpunten vergeleken met de partijen. Na die markt hebben de leerlingen hun mening over de partijen geveld. Vorige week vrijdag brachten zij hun stem uit tijdens hun eigen georganiseerde scholierenverkiezing. 

197 leerlingen uit de bovenbouw brachten hun stem uit. De uitslag van die verkiezing werd vandaag bekend gemaakt.

Als grote winnaar rolt de nieuwe partij DURF uit de bus met 35 procent van de stemmen. CDA eindigde als nummer twee, gevolgd door VVD, PvdA, ChristenUnie, Jezus Leeft, SGP, D66, Hart Voor Katwijk, GemeenteBelangen, KiesKatwijk en De Lokalen.

Ook op het Vakcollege Rijnmond werd een stemming gehouden met leerlingen uit klas 4 vmbo-basis en vmbo-kader. DURF werd opnieuw als winnaar gekozen met 31 procent van de 45 uitgebrachte stemmen. PvdA is bij die verkiezing op de tweede plek geëindigd, gevolgd door CDA, VVD en ChristenUnie. 

Afbeelding

Uit de krant