De corner van Romano van der Stoep zeilt over doelman Constantin binnen, 1-0. | Foto: Piet van Kampen

Rijnvogels weten weer wat winnen is

Algemeen

Na drie wedstrijden zonder overwinning wist de thuisclub met de nodige inspanning de bezoekers uit Amsterdam er net onder te houden, 2-1. Het ging niet zonder slag of stoot. Spelen tegen een gelijkwaardige opponent en worstelen met de harde en venijnige wind. 'In verband met de omstandigheden heb ik het strijdplan aangepast' verklaarde trainer Jimmy Simons na afloop. Om uiteenlopende redenen ontbraken een aantal bekende namen in de basiself. Het betrof het vijftal Jaap van Duijn, Jeffrey Verkerk, Oliver Rifai, Joey Lauhouh en Ricardo de Vlugt.

'Het was anders dan normaal. We hadden gegokt op de winst van de toss en kozen voor de wind en we hoopten er in de eerste helft het maximale eruit te halen. Met de 2-0 voorsprong was ik tevreden maar de 3-0 had er ook ingezeten. De 2-1 direct na de rust viel te snel en toen hebben we moeten knokken. Ik moet zeggen dat we door de strijdlust veel tweede ballen hebben gewonnen' blikte Simons tevreden terug. Hij had er alle reden toe want in de tweede helft ging de Amsterdamse opponent op jacht naar de gelijkmaker. Ondanks het overwicht schiepen zij zich niet echt uitgespeelde kansen en hield de Katwijkse afweerlinie, soms met het bekende 'vrouwen en kinderen eerst-voetbal' stand tegen de wind en de dadendrang van Swift.

In de tweede minuut hadden de gastheren al een behoorlijke kans op de openingstreffer maar Romano van der Stoep knikte de knikker in de handen van Bogdan Constantin. Hij had na 10 minuten meer geluk toen zijn corner, gedragen door de wind, over alles en iedereen heen zeilde en achter de doellijn werd weggekopt, 1-0. Nog geen twee minuten later rondde hij de mooiste aanval van de wedstrijd af. Na voorbereidend werk van Jim Havenaar en Bright Ampong schoof hij de 2-0 binnen. De vogels slaagden er echter niet in om de marge voor de thee te verruimen. Swift was eenmaal dicht bij de 2-1 maar na een doorbraak wist doelman Wesley de Ruiter uiteindelijk redding te brengen.

Was de eerste helft overwegend in het voordeel van de vogels, door de snelle 2-1 van Shaquilla Doornson kantelde het duel in het voordeel van de hoofdstedelingen. Wesley de Ruiter pareerde een kopbal van Jordy de Groot maar werd verder niet op de proef gesteld. Ondanks de druk van de bezoekers wist de thuisclub ook enkele mogelijkheden op de 3-1 te creëren maar Romano van der Stoep kwam niet tot zijn hattrick en Arno Dijkstra zag een fraaie omhaal door Constantin gestopt. Ook Ryan Lugtigheid kon een fraaie aanval niet tot een treffer promoveren. Derhalve bleef de bevrijdende treffer uit en was het aan de Rijnvogeldefensie om overeind te blijven. Benauwde momenten werden overleefd en het eindsignaal van de goed leidende arbiter Timmer klonk bevrijdend. De leidsman kon de kaarten op zak houden. De vogels trokken een zwaar bevochten 2-1 over de streep.