Leerlingen van groep zes van De Wegwijzer plantten een aantal bomen in de Rijnsburgse Monetstraat. | Foto: CvdS.
Leerlingen van groep zes van De Wegwijzer plantten een aantal bomen in de Rijnsburgse Monetstraat. | Foto: CvdS.

Gemeente weer wat groener

Algemeen

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag.

Vanmorgen plantten kinderen van verschillende basisscholen uit Katwijk op diverse locaties bomen. Het thema van dit jaar is 'Operatie Boomfeestdag; maak 't buiten beter!' Het thema is gekozen met het oog op het jaar 2020. Dan moeten de gemeenten hun klimaatdoelen hebben gehaald. De aanplant van bomen en bossen helpt hierbij. In het Klimaatakkoord van Parijs staat dat de aanplant van bomen en bossen met kinderen, twee kanten op werkt: kinderen helpen de gemeente bij het halen van haar Klimaatdoelen en de gemeente leert kinderen de waarde en het belang van bomen en bossen voor een gezond klimaat in te zien.Verschillende scholen in Katwijk waren bij deze dag betrokken.

In Rijnsburg werkten de leerlingen van groep zes van De Wegwijzer mee met het planten van vier meerstammige bomen in het gras nabij het speelveldje bij de Monetstraat. Hierbij werden ze geassisteerd door wijkbeheerder Dirk van Belen en wethouder Krijn van der Spijk.

Bomen dragen bij aan een groener Katwijk, zijn belangrijk voor de CO2 opslag en daarmee voor het behalen van de klimaatdoelen en zorgen voor een prettige leefomgeving. Daarom wil de gemeente het aantal bomen ten minste gelijk houden. Wethouder Jacco Knape: 'Wanneer het mogelijk is breiden we het aantal bomen ook uit. Zo zijn de afgelopen maanden op 28 locaties in de gemeente in totaal 164 extra bomen geplant . Onder andere bij De Krom, de Westerbaan, Jaap Bergmanstraat, Helmbergerweg, de Broekweg, Valkenburgerweg, Monetstraat en in het plantsoen op het Kamperfoelieplein en Prins Frederikdreef. Extra geplant zijn zomereik, schietwilg, hartbladige els, moseik, moeraseik, Japanse sierkers, lantarentjes boom, amberboom, Spaanse aak, leilinden, watercipres, Spaanse plataan, Perzisch ijzerhout, Canadese populier en magnolia.

gemeente zorgt dat het groen gezond blijft en er geen onveilige situaties ontstaan. Als het om bomen gaat onderhoudt de gemeente alle bomen langs straten, op grasvelden en in plantsoenen. ´Bij het planten van nieuwe bomen gaan we voor kwaliteit. Door bomen verder van elkaar te planten krijgen ze meer ruimte om te groeien. Toch is het eindresultaat een volle bomenrij omdat we beter letten op welke boomsoort het beste bij de plek past en wat het uiteindelijke kroonvolume van de volwassen bomen zal zijn". Het gebruik van de juiste grond bevordert de groei van de boom. Door gebruik van andere materialen komt opdrukken van de bestrating door wortels niet meer voor.

Bomenonderhoud
De nieuwe inrichting van een wijk biedt een kans om het groen onder de loep te nemen. Boomdeskundigen wordt daarbij advies gevraagd. Tijdens informatieavonden kunnen bewoners vervolgens meedenken over de groene inrichting van de wijk. Of bomen een gevaar vormen of kunnen gaan vormen wordt gecontroleerd. Dat is jaarlijks of één keer in de vier jaar. Hoe vaak hangt af van de leeftijd van de boom en waar deze staat. Bij groen hoort onderhoud. Onderhoud van bomen betekent snoeien maar soms ook kappen. Bij snoeien gaat het over het verwijderen van 'dood hout', van laaghangende takken langs de weg, van te dicht op elkaar groeiende takken in jonge bomen.

Wanneer bomenkap?
Soms is het toch nodig dat er bomen gekapt worden. Daar zijn verschillende redenen voor:De boom is dood of ziek en brengt de veiligheid in gevaar. Bij de herinrichting van een wijk blijkt dat het kappen van een boom de kwaliteit van de openbare ruimte verbetertBomen veroorzaken ernstige overlast doordat de wortels door de bestrating heen komen.


Als bomen door of in opdracht van de gemeente gekapt worden en het niet lukt om een boom van hetzelfde volume op die plek terug te planten, moet de gemeente een financiële vergoeding storten op de eigen 'Reserve groenbeleidsplan' rekening. Dit geld mag de gemeente alleen gebruiken voor de uitbreiding, handhaving en verbetering van het bestaande bomenbestand. Dus bijvoorbeeld om op een andere locatie bomen te planten of groeiplaatsen te verbeteren. Deze financiële vergoedingsplicht geldt niet voor particuliere bomen in tuinen of voor bomen die gekapt worden door bedrijven of ontwikkelaars. Aan bedrijven of ontwikkelaars kan wel een herplantplicht worden opgelegd.

Uit de krant