Afbeelding
Foto: E. van der Valk

Leerlingen Pieter Groen weten op wie ze willen stemmen

Algemeen

Leerlingen van Pieter Groen schuifelen dinsdagmiddag ongemakkelijk door de aula van de school. Lokale politici van elf partijen staan hen gretig op te wachten bij kraampjes met ballonnen, mandarijnen, hoedjes en lippenbalsem. De leerlingen moeten uitzoeken met wie hun eigen standpunten het meeste overeenkomen. Aan de politici de taak om ze te overtuigen te stemmen voor hun partij.

Veruit het grootste deel van de ruim 200 havo- en vwo-leerlingen die het vak maatschappijleer of maatschappijwetenschappen volgt, mag nog niet stemmen. Toch wil de school dat de jongeren al kennis maken met de politiek en gemeenteraadsverkiezingen. Het idee van vier leerlingen om dit niet vanuit de schoolbanken, maar met een politieke markt te doen, vond docent Jan Pieter Tensen een goed idee.

Voor de lokale partijen valt er voor stemmen weinig te halen. Dat maakt het enthousiasme niet minder. 'Het is een mooie manier om jongeren kennis te laten maken met de politiek', vindt VVD'er Lennart van der Plas. Hij wordt vaak gevraagd naar zijn standpunt over het organiseren van een professionele vuurwerkshow door de gemeente.

Hans van Duijn hoort bij zijn kraampje met oranje Anta Flu en mandarijnen vaak dat de leerlingen denken dat de SGP 'een zware christelijke partij is'. Van Duijn: 'Maar waarom ze dat denken weten ze eigenlijk niet. Ik leg dan onze standpunten uit en dan blijkt dat ze toch wel veel raakvlakken met ons hebben.'

Populair

Bij de jongeren blijken enkele partijen iets populairder dan anderen. De partij DURF wordt een aantal keer genoemd en ook CDA met een kraampje vol groene ballonnen, maakt indruk op de leerlingen.

De klassen hebben vooraf de stemwijzer moeten invullen om alvast een idee te krijgen van alle standpunten en om te zien bij welke partij zij uitkomen. Uit de stemwijzer van Dennis van der Burg (17) kwamen D66, GemeenteBelangen en Jezus Leeft. Zonder twijfel weet hij te vertellen dat D66 zijn stem krijgt. 'Ik heb de standpunten bekeken en ze komen bijna allemaal overeen met die van mij.' Hij is niet meer over te halen door een andere partij. 'Mijn keuze staat al vast.'

Dylan Krayenoord (rechts) van Jezus Leeft vertelt twee leerlingen over de standpunten van zijn partij. | Foto: EvdV

Uit de krant