Weinig vrouwen en Valkenburgers op kieslijst | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De SGP heeft geen vrouwen op de kieslijst en ook geen Valkenburgers.
De SGP heeft geen vrouwen op de kieslijst en ook geen Valkenburgers. (Foto: pr)

Weinig vrouwen en Valkenburgers op kieslijst

Vrouwen en Valkenburgers zijn ver ondervertegenwoordigd op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Tijdens die verkiezingen op woensdag 21 maart kan er op 12 partijen gestemd worden met in totaal 282 kandidaten. Een kwart daarvan is vrouw (73).

Hart Voor Katwijk is de enige partij met een vrouwelijke lijsttrekker. De vrouwen zijn wel vaak te vinden als nummer 2 op lijst. Bij CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, D66, KiesKatwijk en Jezus Leeft bezet een vrouw die positie.

DURF heeft de meeste vrouwen aan boord. Op hun lijst met 41 kandidaten staan 9 vrouwen. KiesKatwijk is de enige partij waar de vrouwen in de meerderheid zijn. Op die lijst zijn 7 vrouwen te vinden naast 5 mannen. D66 heeft evenveel vrouwen als mannen. SGP heeft met 31 kandidaten geen enkele vrouw op de lijst staan.

Valkenburgers

Niet alleen de vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op de kieslijsten. Ook Valkenburgers zijn moeilijk te vinden. Maar 29 kandidaten komen uit Valkenburg, zo´n 10 procent.

KiesKatwijk, De Lokalen, Jezus Leeft en SGP hebben niemand uit Valkenburg op hun lijst staan. Bij D66 komt de helft van hun kieslijst uit dat dorpsdeel. Met 6 Valkenburgers hebben zij de meeste Valkenburgse kandidaten.

Het is natuurlijk niet gek dat er minder mensen uit Valkenburg op de kieslijst staan dan Rijnsburgers en Katwijkers. Valkenburg heeft 5.567 inwoners. Een stuk minder dan Rijnsburg (15.942) en Katwijk (43.012). Wanneer dat aantal inwoners wordt meegerekend, verschijnt een heel ander beeld. Van het aantal inwoners in Valkenburg staat 0,52 procent op een kieslijst. Van de Rijnsburgers is 0,38 procent vertegenwoordigd en van de Katwijkers is 0,45 procent te vinden op zo'n lijst.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>