Afbeelding
Foto: pr.

KiesKatwijk: stem eens strategisch

Algemeen

Ingezonden KiesKatwijk: In het recente verleden heb ik (Jaap Haasnoot) veel gewerkt voor grote gemeenten, zoals Rotterdam en Amsterdam. Die steden vormden destijds een soort éénpartijstaat, met de PvdA aan het stuur. In zo'n situatie is de macht in handen van een kleine partijkliek, waarbij binnen de gelederen van die partij de ambtelijke en bestuurlijke baantjes worden verdeeld.

De gelieerde of sympathiek bevonden belangengroepen, die een deel van de achterban vormt, worden financieel en qua privileges op allerlei manieren gepamperd. Cliëntelisme pur sang. De grote landelijke partijen zijn feitelijk allemaal banenmachines en verlengstukken van belangengroepen.

Ook in Katwijk is er één partij die hier sinds jaar en dag de dienst uitmaakt. Dat is geen goede situatie, want democratie gedijt alleen bij voldoende diversiteit en tegenmacht. Een bestuur kan alleen gezond blijven als er af en toe een aflossing van de machtselite plaatsvindt. Minimaal moet er bij tijd en wijle een transfusie met vers bestuurlijk bloed plaatsvinden want anders ontstaan er gemakkelijk allerlei complicaties door belangenverstrengelingen.

De kwestie van de nieuwe huisvesting van de bibliotheek is een duidelijk symptoom van een onderliggende bestuurlijke ziekte. Het hele verhaal is een alibi om miljoenen in de richting van de retail te schuiven. Het is indirecte subsidiëring van een groep ondernemers. Dat dit in de praktijk niet gaat werken is alleen maar triest, maar doet aan de motieven voor deze actie niets af. Ook het zwembad is miljoenen duurder geworden omdat het als een toeristische attractie zou moeten werken. Is dat een gemeentetaak?

Als een partij te lang in het centrum van de macht zit ontstaan er ongezond vriendschappelijke verhoudingen met groeperingen en achterbannen. Toen wethouder van Duijn aftrad merkte hij de dag daarna al dat hij veel minder interessant was voor de buitenwereld, vertelde hij destijds in een interview. Zo gaat dat. Burgemeester Koen meende dat het een kwestie van schaalgrootte was. Maar ook in grotere plaatsen komt het voor dat gemeentelijke zaken bij de voetbalclub worden geregeld en niet in de raadzaal.

Stem dus eens wat anders

Iedere gemeente krijgt het bestuur dat het verdient. Daarom wil ik een concrete suggestie doen. De bibliotheekkwestie is een wake-up call en laat precies zien wat er mis is. Alleen de kiezer kan de vaste patronen doorbreken die tot dat soort dure en niet-rationele besluiten leidt. De macht moet niet te lang in dezelfde hand blijven. Stem dus eens wat anders.

Uit de krant