Reeks radiodebatten afgetrapt | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Piet van Kampen

Reeks radiodebatten afgetrapt

Uitgeverij Verhagen organiseert in samenwerking met RTV Katwijk drie live radio- en tv-uitzendingen waarin de politieke partijen hun visie kunnen geven op een aantal stellingen. De eerste uitzending was afgelopen zaterdag vanuit Het Dorpshuis in Valkenburg. Op 10 maart komt het programma vanuit De Burgt in Rijnsburg en op 17 maart vanuit De Roskam. Te beluisteren tussen 10.00 en 12.00 uur. Ook publiek is hartelijk welkom en kan tussentijds interrumperen.

Door Piet van Kampen

De 'zwaarte' van diverse stellingen verschilde nogal. 'Eigen inwoners moeten voorrang krijgen op een woning', heeft meer gewicht dan bijvoorbeeld 'Gratis parkeren voor mantelzorgers'. Verder kon er worden geschoten op Locatie Valkenburg, de Rijnlandroute, evenementen en de Hoofdstraat in Valkenburg. Vrij divers dus.

Een dronecentrum op Vliegveld Valkenburg brengt de woningbouw niet in gevaar volgens Gerard Bol (De Lokalen). Wouter-Jan Vroegindeweij (SGP): 'Het gebied is groot genoeg. Er zal extra werkgelegenheid komen'. Nelly Smits (PvdA) is er niet op tegen, maar vraagt zich af hoe een en ander is te combineren. René Slootweg (Gemeentebelangen) haakte in op Ton de Vries (ChristenUnie) die pleitte voor meer samenwerking met het Rijk en het plan een kans wil geven. Slootweg: 'Het is nog een verkenning, er zit nog speling in'. Jaap Haasnoot (Kies Katwijk) betitelde het huidige masterplan voor het gebied als 'een houtskoolovereenkomst'. Met andere woorden er staat nog niets vast.

Voorrang voor inwoners

Eigen inwoners moeten voorrang krijgen op een woning. Bol: 'We moeten alle doelgroepen bedienen, er zijn inspanningsverplichtingen. Meer kleine woningen. Er is een run op kleine huizen. De Vries: 'Als we de verhoudingen willen herstellen moeten we blijven bouwen. Valkenburg geeft ruimte voor Katwijk. Katwijkers moeten voorrang krijgen bij 30 procent van sociale bouw. Bouwen rond de 500 euro huur en hier prestatieafspraken over maken'. Meer huurwoningen ook in de vrije sector en voor starters is de wens van Lenneke Bosman (D'66). Haasnoot die liever minder woningen en meer groen ziet: 'Dunavie stelt zich op als belegger. Laat ze investeren in oudere woningen'.

Niet meebetalen

Meebetalen aan de 22 miljoen voor de snelfietsroute langs de Tjalmaweg daar zit de politiek niet op te wachten. Sterker nog: laat de Provincie het lekker uitzoeken want het knelpunt ligt bij het Transferium waar de huidige fietsroute in een soort labyrint verandert. Sonny Spek (Durf) vindt het van de zotte. Hij had becijferd dat het 10.000 euro per meter moet kosten. Anita van Ginkel (Hart Voor Katwijk): 'Ik kan dit niet uitleggen in het dorp. Van Ginkel vindt dat Oegstgeest ook moet meebetalen. 'Laat de Provincie het geld steken in de ondertunneling van de N206 bij Katwijk'. 

Hoofdstraat Valkenburg

De Hoofdstraat in Valkenburg is een actueel heet hangijzer. Een eerste plan voor verbetering werd mede door inspraak van inwoners afgewezen en vervolgens waren in een tweede versie de wensen van de inwoners niet mee genomen en werd van tafel geveegd. Nelly Smits liet door deskundigen een nieuw plan maken. Inspreker de heer Bol pleitte voor een achteringang bij Hoogvliet om het drukke verkeer te ontlasten. Ook Smits is hier sterk voorstander van. Veiligheid voor alles maar bovenal voor de fietser. In Rijnsburg is er na de aanpassing van de Brouwerstraat veel commotie ontstaan. 'Een verkeerd voorbeeld', schetste De Vries. Een dure inschattingsfout en een uitdaging om het in Valkenburg wel goed aan te pakken.

Zaterdag 10 maart is het tweede debat vanaf 10 uur in De Burgt in Rijnsburg.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>