Stoeprand Boulevard niet aangepast voor fietsers | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: EvdV

Stoeprand Boulevard niet aangepast voor fietsers

De gemeente gaat niets doen aan de stoeprand op de Boulevard die volgens ChristenUnie (CU) voor veel fietsongevallen zorgt.

CU kreeg naar eigen zeggen 'signalen' van de bevolking en de ambulancedienst over veel fietsongevallen op de Boulevard. De stoeprand zou de dader zijn.

Vergevingsgezind randje

De partij ziet liever een zogenaamd 'vergevingsgezind randje'. Dat is bijvoorbeeld te zien in Den Haag waar de stoeprand langs fietspaden niet recht loopt, maar schuin. Fietsers kunnen dan een foutje tijdens het fietsen nog herstellen.

Het college van burgemeester en wethouders antwoordt op vragen van CU dat een vergevingsgezind randje inderdaad veiliger lijkt. Toch wil het college de stoeprand in Katwijk niet vervangen. 'De oplossing is in Den Haag echter nog maar recent uitgevoerd en er zijn nog onvoldoende ongevallengegevens om dit daadwerkelijk zo vast te stellen', antwoordt b&w.

Volgens CU zijn er vorig jaar 14 fietsongevallen op de Boulevard geregistreerd. Bijna een verdubbeling van het aantal ongelukken (8) in 2016. 'Tel daarbij de valpartijen van mensen die gelijk naar huis of naar de dokter gaan, dan liegen deze cijfers er niet om', schrijft de fractie in een persbericht.

Die registratie laat alleen niet zien of de ongevallen veroorzaakt zijn door de stoeprand. Ook zijn er bij de gemeente geen zogenoemde 'blackspots' bekend op de Boulevard waar drie of meer ongevallen per jaar plaats vinden.

Analyse

De rand wordt dan ook vooralsnog niet aangepast. 'Zonder een goede analyse naar aard en oorzaak van de geregistreerde ongevallen, zal het college nog geen actie ondernemen om nu alvast maatregelen te nemen', aldus b&w. Het college gaat wel de oorzaken van de ongevallen analyseren.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>