Nieuwbouw aan de Petronella van Saxenstraat.
Nieuwbouw aan de Petronella van Saxenstraat. Foto: Dunavie

Geen gasaansluiting voor nieuwbouwhuizen

Algemeen

De Rijksoverheid heeft besloten dat huizen en gebouwen in Nederland in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Dat staat ook in het nieuwe regeerakkoord. Geen enkele woning of gebouw wordt dan nog met gas verwarmd. Dit jaar wijzigt de Warmtewet. De aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouw vervalt. Na dit jaar komt daarvoor in de plaats het warmterecht: nieuwbouw woningen moeten een warmtebron hebben, maar niet per sé van een gasaansluiting.

Wethouder Jacco Knape: 'Een belangrijke stap in een enorme opgave waarvan de einddatum nog ver in de toekomst ligt. Maar eigenlijk is die toekomst al begonnen. Door nieuwbouwwoningen aardgasvrij te bouwen zijn we meteen al op de goede weg. Ook in Katwijk'. Hiermee loopt de gemeente Katwijk vooruit op de besluitvorming van het Rijk om de aansluitplicht op aardgas af te schaffen. Dit sluit ook aan bij doelstelling van Katwijk om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn.

Het realiseren van aardgasvrije woningen draagt bij aan het tegengaan van klimaatverandering en de aardbevingsproblematiek in Groningen. Steeds meer ontwikkelaars zijn al bezig met duurzaamheid. Een deel van de nieuwbouwwoningen in Katwijk wordt al zonder aardgasaansluiting gebouwd. Zoals in de Petronella van Saxenstraat. En straks ook in de volgende fase van de Zanderij. Nadat volgend jaar het warmterecht is ingevoerd, worden nieuwbouwhuizen niet meer standaard aangesloten op gas.

In gesprek

Daarom wil de gemeente nu al met ontwikkelaars in gesprek over de verdere uitwerking van aardgasvrij bouwen. Is het mogelijk om, vooruitlopend op regelgeving vanuit het Rijk, aan de verkoop van grond voorwaarden te verbinden over aardgasvrij bouwen. 'Wanneer de gemeente in de toekomst gemeentegrond verkoopt aan een ontwikkelaar die daarop huizen wil bouwen, willen we als voorwaarde gaan stellen dat aardgas niet als warmtebron gebruikt mag worden', aldus wethouder Knape. Bij bouwprojecten op privé grond gaat de gemeente in gesprek met ontwikkelaars en initiatiefnemers om samen te bekijken of er echt geen betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam alternatief voor aardgas voorhanden is.

Bestaande woningen

Wat is ervoor nodig om ook de bestaande woningen aardgasvrij te maken? Welke alternatieven zijn er? In welke wijken staan woningen die makkelijk aan te passen zijn? Wanneer is dan het juiste moment? Als de gemeente toch al van plan was om bijvoorbeeld kabels en leidingen te vervangen? Om antwoord te krijgen op al dit soort vragen gaat de gemeente dit jaar aan de slag met een zogenaamde "'Warmtevisie". 

Uit de krant