Afbeelding
Foto: pr

Poging afblazen bibliotheek mislukt

Algemeen

De missie leek kansloos, maar het werd op het eind toch nog even billen knijpen. Voor de verkiezingen op 21 maart werd nog één laatste poging gedaan om de locatiekeuze voor de bibliotheek in de Noordzeepassage af te blazen. Een verwoede poging, maar de coalitie houdt nog stand. ChristenUnie maakte het nog even spannend, maar stemden net als coalitiepartijen SGP en CDA tegen de motie.

De motie van KiesKatwijk kwam tot stand na een stelling in De Katwijksche Post. De krant vroeg aan alle partijen of zij de Noordzeepassage de beste locatie voor de bibliotheek vinden. Uit de antwoorden bleek dat alleen CDA en SGP het met die stelling eens zijn. ChristenUnie is het oneens met die stelling, tot grote verbazing van de oppositie.

Niet alleen ChristenUnie zorgt voor onrust, maar ook partner SGP. Die partij gaf een verrassend antwoord op een stelling in de stemwijzer. Op de stelling 'Er moet een cultuur- en kenniscentrum met een nieuwe bibliotheek gebouwd worden in de Noordzeepassage' antwoordt SGP 'oneens'.

De oppositie ziet veel twijfels bij de voorstanders van de bibliotheek. Tijdens de raadsvergadering verklaarde SGP en ChristenUnie beide nog steeds voorstander te zijn voor een bieb in de Noordzeepassage. De motie leek dan ook kansloos, tot ChristenUnie net voor het bespreken en het stemmen over de motie een schorsing van de vergadering aanvroeg van 10 minuten. Dit tot grote verbazing van alle andere partijen.

Na een ruime schorsing werd de vergadering hervat en werd een verklaring van ChristenUnie geëist. 'Hoe zit het?'

De partij had overleg nodig om de aangekondigde moties te bespreken binnen zijn fractie. 'We houden ons aan de afspraak', verwijst ChristenUnie-fractievoorzitter Gerard Mostert jr naar de afspraak met de coalitie. Zijn partij steunt de motie niet.  

Uit de krant