Claudia Owel (17) speelt hier geen handbal al lijkt dit zo. | Foto: Piet van Kampen Foto: PR

Rijnvogels-vrouwen bewijzen zichzelf een goede dienst

Algemeen

De vrouwen van FC Rijnvogels hebben afgelopen zaterdag zéér goede zaken gedaan in de strijd om lijfsbehoud in de hoofdklasse. De hervatting van de competitie leverde een klinkende 4-2 overwinning op voor de debutant tegen Reiger Boys uit Heerhugowaard. Met de overwinning stijgt Rijnvogels naar de vijfde plaats en staat het zes punten boven de rode streep. Yara Haasnoot maakte het verschil met drie prachtige treffers.

Een koude, maar zonnige Kooltuin was het decor voor de eerste wedstrijd na de winterstop van de ploeg van Wim Bouckaert. De realiteit na het eerste fluitsignaal was echter niet zoals het vooraf was gedacht of gehoopt. Reiger Boys was heer en meester tegen een slap en futloos Rijnvogels. Het was dan ook niet gek dat binnen tien minuten de bezoekers op voorsprong kwamen na geklungel in de Katwijkse defensie. Nadat de Kooltuin bewoners nog een aantal keren goed weg kwamen, kwam het duel langzamerhand ietwat meer in evenwicht. Zo kwam Jannette van Belen aan de rechterkant een keer goed door, maar de voorzet verdween in de handen van de keeper. Aanvoerder Anique van der Klaauw kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Bente Boogaard te verzilveren. Mede door de vele blessurebehandelingen voor de bezoekers werd er maar liefst tien minuten extra tijd bijgetrokken en daar maakte Rijnvogels gretig gebruik van. Het was Yara Haasnoot die een afgeslagen bal koelbloedig over de keepster plaatste.

De goal vlak voor rust moest als een rode lap op een stier werken, maar Rijnvogels bleek daarin geen goede leerling. Het liep weer achter de feiten aan en twee minuten na de thee was de gelijkmaker als sneeuw voor de zon verdwenen. Met Loraine Kuijt in de ploeg voor de aangeslagen Anique van der Klaauw werd Rijnvogels steeds gevaarlijker. Na een uur het hoogtepunt van de wedstrijd en de verdiende gelijkmaker. Yara Haasnoot zag op een meter of vijfendertig van de goal de doelvrouw van Reiger Boys te ver voor haar hok staan en knalde de bal met een prachtige streep binnen. Rijnvogels was los, maar moest op blijven letten op de gevaarlijke counters van de bezoekers. Beide ploegen gingen vol voor de winst en Rijnvogels profiteerde daarbij het meest van de ruimte. Claudia Owel werd na een prachtige assist van Jannette van Belen alleen voor de keeper gezet en Rijnvogels stond voor het eerst deze middag op voorsprong. Nog een kwartier billen knijpen, maar echt gevaarlijk werd Reiger Boys niet. Anouschka Wolvers heerste achterin en wist samen met Jaclyn Leiwakabessy elk gevaar al vroegtijdig te beteugelen. Yara Haasnoot maakte in de slotminuut gretig gebruik van de ruimte. In het meenemen van de bal wist zij haar directe tegenstander te passeren en met een heerlijke voetbeweging wipte ze de bal over de keepster heen en plofte de bevrijdende 4-2 in de touwen.