Tygo en Liselotte door naar volgende ronde voorleeswedstrijd | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Liselotte Markesteijn en Tygo Houwaart gaan door naar de volgende ronde voorleeswedstrijd. | Foto: Piet van Kampen
Liselotte Markesteijn en Tygo Houwaart gaan door naar de volgende ronde voorleeswedstrijd. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Ellie Guijt)

Tygo en Liselotte door naar volgende ronde voorleeswedstrijd

Voor een volle zaal in Het Dorpshuis in Valkenburg niet nerveus zijn en zo goed mogelijk je gekozen verhaal vertellen. De dertien deelnemers, allemaal winnaars van hun respectievelijke basisscholen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, moesten het toch maar waar maken. Het was zaterdag dus best een spannende boel voor de jongelui.

Door Piet van Kampen

Ouders, broertjes, zusjes en ook opa's en oma's bevolkten de zaal. Tijdens het voorlezen van de deelnemers kon je werkelijk een speld horen vallen. De vakkundige jury werd gevormd door Ton Hetebrij (verhalenverteller en dichter), Anita de Jager (docent Nederlands en coördinator leesonderwijs Vakcollege Rijnmond) en Joost Zuijderduijn (boekenblogger en lezer van 180 boeken in 2017).

Het was voor hen bepaald geen eenvoudige opgave om de twee winnaars te selecteren zo bleek uit de woorden van voorzitter Anita de Jager. Uiteindelijk viel de hoogste eer te beurt aan Tygo Houwaart en Liselotte Markesteijn. De Jager: 'Tygo had veel humor, je kon zien dat hij het naar zijn zin had. Hij deed het hartstikke goed en vooral zijn stemgebruik was prima. Wij waren onder de indruk', prees zij de leerling van groep 7 van de Marnixschool. De verdiensten van Liselotte werden als volgt omschreven: 'Je hebt een goede mimiek en leuke verschillende stemmetjes gebruikt. Je was helemaal in je rol', waren de lovende woorden van De Jager.

Nerveus

Tygo bekende openlijk behoorlijk nerveus te zijn geweest al was dat tijdens zijn performance nauwelijks merkbaar. De 10-jarige las een fragment voor uit het boek Dummie de Mummie. 'Ik heb thuis wel veel geoefend.' Maar of hij vaak leest werd beantwoord met een twijfelachtig 'eh… ja'.

En hoe had Liselotte het ervaren? 'Vooraf was ik niet zenuwachtig, maar dat werd ik bij de prijsuitreiking', gaf de 10-jarige leerling van groep 7 van De Dubbelburg uit Valkenburg toe. 'Ik heb helemaal niet zoveel geoefend.' Zij las voor uit GVR, de Grote Vriendelijke Reus. Liselotte blij, de ouders trots.

De beide winnaars kregen een oorkonde en net als alle andere deelnemers een prachtig boek aangeboden door Boekhandel van der Meer. Tygo en Liselotte gaan op 14 maart naar de vervolgronde in Leiden om daar te proberen in de provinciale finale te komen en mogelijk in de landelijke finale. De eerste stap is gezet.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>