Voor de honderste keer 't Is iet ârs | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Cor de Mooy

Voor de honderste keer 't Is iet ârs

De column 't Is iet ârs staat deze week, zoals altijd, op zijn vertrouwde plekje in De Katwijk Speciaal. Voor de vele trouwe lezers hiervan een bekend gegeven en zij kunnen er nu van de honderdste keer van genieten. Voor auteur Heleen Schoneveld met haar creatieve brein een mijlpaal.

Door Piet van Kampen

'Eigenlijk weet ik wel zeker dat het er meer dan honderd zijn', lacht Schoneveld bescheiden. 'Ik ben ze op een gegeven moment gaan nummeren en toen begon ik dus met nummer 1', licht zij toe waarom er meer dan honderd pennenvruchten van haar hand zijn verschenen. In november 2009 werd de eerste column geplaatst. In een andere vorm en met een kopregel.


'Tegenwoordig moet ik naar één juist trefwoord zoeken', licht de auteur toe. Zij bladert in een naslagwerk. 'Op een gegeven moment ben ik gestopt met het uitknippen van de artikelen en een paar jaar geleden crashte de computer en ben ik ook veel kwijt geraakt', betreurt zij dat het archief niet compleet is.

Geheim

Wat is haar geheim om elke twee weken opnieuw een column te schrijven in het authentiek Kattuks dat nog zo lekker door de lezer 'gevreten' wordt? Het klinkt simpel. 'De actualiteit, herkenbaarheid, niet diplomatiek, geen vooroordelen, je pikt hier en daar wat op, maar er moet vooral humor in zitten', licht Schoneveld toe die de twee oude vrouwtjes Ant en Krij, de 'hoofdrolspelers' uit haar duim heeft gezogen.

'Soms denk ik als ik aan een nieuwe column begin: 'Waar zal ik het nou weer over hebben?''.'

Boek

De gewaardeerde columns worden door Katwijkse families naar verwanten in diverse landen over de hele wereld verzonden. 'Tot in Nieuw-Zeeland aan toe', weet Heleen die er hardop over nadenkt om haar columns in boekvorm uit te geven. Dat vraagt echter om een investering. 'Ik was graag met boekhandel Van den Berg in zee gegaan, maar die is er helaas niet meer.'

Misschien komt er nog een andere mogelijkheid of een goede tip van een trouwe lezer die Heleen de moed niet laat opgeven en uiteindelijk zal moeten verzuchten: "'t Is iet ârs".

Lees hier de column van deze week.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>