Alles over Katwijk - Willem en Neeltje vierden diamanten huwelijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Willem en Neeltje van Delft 60 jaar getrouwd.
Willem en Neeltje van Delft 60 jaar getrouwd. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Willem en Neeltje vierden diamanten huwelijk

 'Ik vond het wel een aardige meid'

Drie feestdagen achter elkaar. Dat heb je als je op 24 december in het huwelijksbootje stapt. Willem van Delft (80) en Neeltje van Delft- Van der Bent (78) waagden deze stap op de dag voor Kerstmis. Het feest van het licht dat inmiddels al zestig jaar over een gelukkig echtpaar schijnt.

Willem is een geboren Rijnsburger en de wieg van Neeltje stond in Katwijk. Heden ten dagen is het één gemeente maar in vroeger tijden werden de toenmalige dorpsgrenzen al overschreden. Zo vertoefde Rijnsburgse Willem regelmatig met vrienden in de lunchroom van Chris Verplancke in de Voorstraat in Katwijk. Ook Neeltje verpoosde daar af en toe met vriendinnen. 'Ze hadden daar van die heerlijke roomsoesjes en als er een paar over waren boden wij ze aan de meisjes aan', blikt Willem terug. Op een gegeven moment zwichtte de jonge Katwijkse voor het aanbod en Willem smeedde het ijzer toen het heet was. 'Ik vond het wel een aardige meid en vroeg 'mag ik je naar huis brengen?' Het werd 'ja' en dat jawoord gaven zij elkaar enkele jaren later. Wat een roomsoesje al teweeg kan brengen.

Het echtpaar werd gezegend met vier kinderen, Johanna, Corrie, Nelleke en jonge Willem sloot de rij. Negen kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen completeerden de familie.

Van hot naar 'hier'

Dat 'hier' is hun knusse woning aan het Moleneind in Rijnsburg. Voordat zij hier 25 jaar geleden in 'dit heerlijke stekkie' hun intrek namen heeft het stel al heel wat verhuizingen achter de rug. Na de huwelijksdag trokken zij eerst in bij moeder Van der Bent in de Secr. Varkevisserstraat, het begin van een reeks verkassingen. Een zomerhuisje in de Seinpoststraat, de Secr. Varkevisserstraat, de Louwestraat, de Nieuwstraat, de Remisestraat en de Collegiantenstraat waren de tussenstations om uiteindelijk de laatste halte aan het Moleneind te bereiken. Willem verdiende de kost in de bloemen, later in de Rotterdamse havens, begon vervolgens een eigen grondontsmettingsbedrijf maar koos toch weer voor zijn oude liefde, de bloemen. Hij heeft heel wat ritjes naar Duitsland achter de wielen. Moeder de vrouw voedde de kinderen op en uit haar vlijtige vingers kwamen veel kledingstukken voor de kids. Later deed zij veel vrijwilligerswerk voor de Petrakerk en zong in het koor.

Dankbaar

Nu blikt het gelovige echtpaar dankbaar terug op hun leven. Mooie vakanties naar Aruba. 'En wat was Noorwegen mooi', zegt Neeltje. De oude dag wordt gevuld met samen fietsen, lezen en puzzelen (ma) en boodschappen doen en af en toe nog naar zoon Willem op de veiling (pa). Het recept voor een lang en gelukkig huwelijk? 'Ik denk niet speciaal', peinst Willem hardop. Neeltje is duidelijk: 'Een groot geloof en vertrouwen in elkaar'. Met elkaar en alle nazaten vierden zij het feest in eigen huis en tuin. 'Het was grandioos', is het echtpaar eensgezind.

Door Piet van Kampen

reageer als eerste
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>