Alles over Katwijk - Lintje voor brandweerman André Jonker
Logo allesoverkatwijk.nl
Burgemeester Visser speldt de koninklijke onderscheiding op bij André Jonker.
Burgemeester Visser speldt de koninklijke onderscheiding op bij André Jonker. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Lintje voor brandweerman André Jonker

Pensioen met een koninklijke onderscheiding

Hij is volgens de wet nog niet pensioengerechtigd maar bij de vrijwillige brandweer worden er andere wetten gehanteerd. Op 55-jarige leeftijd is het einde oefening bij het korps en dat is ook voor André Jonker van toepassing.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Rijnsburgse brandweerkazerne, eind vorig jaar, werd hij na 28 dienstjaren uitgezwaaid. De grootste verrassing bij het afscheid was echter dat burgemeester Cornelis Visser hem namens Zijne Majesteit Koning Willem Alexander als Lid in de Orde van Oranje-Nassau mocht benoemen.

Voordat het moment suprême daar was gingen er nog een aantal officiële momenten aan vooraf. Ploegchef post Rijnsburg Kees van Egmond zette een aantal brandweerlieden in het zonnetje vanwege behaalde diploma's en certificaten. Hij had eveneens lovende woorden voor een paar jubilarissen. Als laatste viel de eer aan André Jonker te beurt. Jonker werd door de 'Rijnsburgse korpsbaas' bestempeld als een man die gemist zal gaan worden vanwege zijn immer trouwe inzet en aanwezigheid. Van de voorzitter van de personeelsvereniging, Klaas de Jong ontving de afscheid nemende Jonker een horloge met inscriptie: 'Jij was een man met veel mooie eigenschappen en heb diverse functies binnen het korps bekleed. Als dank willen wij jou dit cadeau aanbieden'. Jonker werd verblijdt met een fraai horloge met inscriptie.

Het zit wel goed

De nieuwe Districtscommandant Arjan van de Wetering blikte vervolgens vooruit op de nieuwe organisatie binnen Brandweer Midden-Holland en als laatste was het woord aan burgemeester Cornelis Visser. Het was de slagroom op de taart van een gezellige bijeenkomst. Visser prees het Rijnsburgse korps: 'Het zit wel goed met jullie'.

Ook de echtgenotes van de brandweerlieden nam hij in zijn dankwoord mee. Climax van de avond was uiteraard het moment waarop de burgervader André Jonker het lintje met de medaille opspeldde waarmee de sympathieke afzwaaiende brandweerman tot Lid in de orde van Oranje-Nassau werd benoemd. Ook echtgenote Roelanda werd bedankt voor haar bewezen diensten voor de personeelsvereniging van het korps.

Natuurlijk was Jonker blij verrast, maar had toch stiekem een vermoeden. 'Toen ik hem binnen zag komen wist ik het niet zeker want een burgemeester komt wel vaker diploma's uitreiken. Toch, als het je overkomt is het een hele eer en een blijk van waardering'.

Door Piet van Kampen

reageer als eerste
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>