Hervormd en Gereformeerd nu samen | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De ondertekenaars van de Protestante Gemeente Rijnsburg.
De ondertekenaars van de Protestante Gemeente Rijnsburg. (Foto: G. Slager)
Rijnsburg

Hervormd en Gereformeerd nu samen

Op donderdag 28 december werd het officieel: de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk in Rijnsburg gaan vanaf nu samen verder.

Door de ondertekening van de notariële papieren in de Immanuëlkerk werd de Protestante Gemeente Rijnsburg (PGR) een feit. Voor het eerst sinds 178 jaar is er in Rijnsburg geen scheiding meer tussen Hervormd en Gereformeerd. Het proces van eenwording was de laatste jaren al aan de gang. Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw werd er al gezamenlijk opgetrokken. Dominee Arenda Haasnoot haalde tijdens de bijeenkomst het Bijbelboek Prediker aan: "Er is een tijd om te scheuren en een tijd om te herstellen." Haasnoot was niet bang om ook te benoemen dat het een lastige weg is geweest: "Ik vraag me wel eens af wat meer inspanning, hoofdbrekens en slapeloosheid heeft gekost: de scheuring toen of de fusie nu? Want het was zeker geen eenvoudig proces."

Tijdens de bijeenkomst was er een sfeer van dankbaarheid en vertrouwen in de toekomst. Ceremoniemeester André Siezenga vergeleek de eenwording met een huwelijk: "Ook als je met de meest fantastische vrouw getrouwd bent, zullen er zaken naar boven komen waar je mee moet leren omgaan. Daar moet je elkaar de ruimte voor geven, ruimte om ook kwetsbaar te durven zijn." Zondag 7 januari is de eerste zondagmorgendiensten als PGR. Op het Burg. Koomansplein is om 9.30 uur de feestelijke aftrap van de nieuwe gemeente, die een 'veelkleurige dorpskerk' wil zijn.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>