De vijf zwarte dennen moeten wijken voor nieuwbouw. Aan verplaatsen hangt een prijskaartje.
De vijf zwarte dennen moeten wijken voor nieuwbouw. Aan verplaatsen hangt een prijskaartje. Foto: MvR

Discussie over hoogte van bomen bij Marktplein

Algemeen

Wethouder Krijn van der Spijk moet nogmaals in gesprek met enkele bewoners van de Piet Heinlaan in Katwijk aan Zee. Hij moet gaan praten over bomen en dan vooral over de hoogte van de bomen die de gemeente daar, bij het Marktplein, wil plaatsen. Die opdracht kreeg de wethouder mee bij de raadsvergadering op 21 december.

Hoge bomen, kleinere bomen, schaduw door bomen, behoud van bomen. Het spreekwoord 'een boom opzetten' is zeker van toepassing tijdens de discussie in de raadscommissie over de inrichting van de openbare buitenruimte bij het nieuwe zwembad Aquamar.

Minder

Het gaat vooral om enkele bomen die bij de Piet Heinlaan en Marktplein moeten komen. In een eerdere bijeenkomst vorige maand, gaf een bewoner van de Piet Heinlaan aan, minder en lagere bomen te willen. De bewoner uitte kritiek op het participatieproject van de gemeente, omdat verschillende bewoners tegenover het Marktplein niet betrokken waren bij de planvorming.

De raadsleden nemen die kritiek over en stellen, dat de participatie niet goed is verlopen.

'Ons beeld is, dat de bewoners wel zijn gehoord, maar er is niet geluisterd en overlegd', vat Jaap Oudes (ChristenUnie) samen. 'Die woorden kan ik herhalen. Ga in gesprek met de bewoners, anders kunnen wij niet akkoord gaan', voegt Anita van Ginkel (Hart Voor Katwijk) er aan toe.

Tegemoetkoming

Wethouder Van der Spijk stelt, dat er wel uitgebreid contact is geweest met de omwonenden. 'Er is al een flinke tegemoetkoming aan die bewoners met lagere bomen. Een nog lagere boom, van 6 meter, is een vlag op een modderschuit. Maar ik ga met een open mind het gesprek aan', belooft hij. 

Zwarte dennen

Het laatste woord daarover is dus nog niet gezegd.

Hetzelfde geldt voor het lot van vijf zwarte dennen (Pina Nigra) die tussen de Triumfatorkerk en het zwembad staan. Die bomen moeten gekapt worden, omdat ze in het nieuwe plan midden op de rijweg en parkeerplaatsen staan, ter hoogte van de doorsteek naar de kerk.

Geert Diemer van GemeenteBelangen wil weten of die bomen niet verplaatst kunnen worden. Het zijn volgens Diemer bomen die prima passen in een kunstmatig duinlandschap. En de bomen kunnen ook nog eens 150 jaar oud worden.

'Ja, ze kunnen verplaatst worden, maar dat kost 3.000 euro per boom', antwoordt de wethouder. Het is aan de gemeenteraad om daar eventueel een krediet voor aan te vragen.

Of dat gaat gebeuren, zal donderdag 18 januari blijken. Dan praat de gemeenteraad verder over de herinrichting van de buitenruimte. Voor die tijd moet wethouder Van der Spijk ook met de bewoners hebben gesproken.

Uit de krant