Foto: Cor de Mooy

Winterse stoomritten met oliebollen en glühwein

Algemeen

Van woensdag 27 december tot en met zaterdag 30 december a.s. kun je bij de Stoomtrein Katwijk Leiden weer winterse stoomritten langs de oevers van het Valkenburgse Meer maken.

Voor of na de treinrit kun je in het museum, dat geheel in kerstsfeer is gebracht, genieten van overheerlijke oliebollen met glühwein of warme chocolademelk. Als extra attractie staat daar ook een grote demonstratiebaan opgesteld met antieke blikken Märklin speelgoedtreinen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

Ook dit jaar worden weer speciale ritten in de kerstvakantie gereden. Deze ritten onder winterse omstandigheden leveren altijd spectaculaire stoomwolken op. Dat staat garant voor prachtige sfeervolle foto's. Geen wonder dat deze winterritten altijd erg populair zijn. Maak het mee en geniet van de sfeer van toen!

25.000ste bezoeker verwacht

De nostalgische sfeer vind je ook terug bij de grote antieke spoor 0 baan (spoorwijdte 32 mm) die speciaal tijdens deze dagen in het museum is opgesteld. Ooit was het speelgoed voor kinderen van rijke komaf. Oudere bezoekers zien hun jeugd terugkeren. Kinderen vergapen zich aan treinen die ze nog nooit gezien hebben. De locomotieven, de wagons, de gebouwen en de rails zijn zonder uitzondering tussen de zestig en honderd jaar oud! De grote demonstratiebaan bestaat uit bijna honderd meter spoor met bruggen, dertig wissels en kruisingen. Ook is er een groot emplacement met talrijke opstelsporen. Op deze baan rijden zeldzame locomotieven en rijtuigen van vroeger zo bekende merken als Märklin, Bing en Hornby. En dat is heel bijzonder, want meestal staan deze kostbare kleinoden opgeteld achter glas in vitrines.

Steeds meer bezoekers weten dit museum te vinden. Vaak komen ze ook regelmatig terug omdat er altijd weer een leuk evenement wordt georganiseerd in dit door vrijwilligers gerunde museum. De kans is heel groot dat tijdens dit evenement de mijlpaal van 25.000 bezoekers wordt behaald. Voor de bezoeker dit deze eer ten deel valt, staat een verrassing klaar.

Een toegangskaartje kost € 9,00 voor volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 7,00. Kaartjes geven toegang tot het museum, de trein en de modelbaan. Op vertoon van je kaartje krijg je een oliebol en, naar keuze, een glas glühwein of chocolademelk. Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur. De stoomtrein vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Je kunt zo vaak meerijden als je wilt.

Uit de krant

Uit de krant