Het Marktplein is een beoogde locatie als parkeerplaats voor auto's van ambtenaren.
Het Marktplein is een beoogde locatie als parkeerplaats voor auto's van ambtenaren. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Omwonenden van gemeentehuis bezorgd over auto's ambtenaren

Algemeen

'Stickers op de auto's van ambtenaren, zodat we kunnen zien dat het de auto van een ambtenaar is', luidde het voorstel van de huisarts, die zijn praktijk heeft tegenover het gemeentehuis. De gemeente heeft wat ambivalente gevoelens bij dat 'labelen' van ambtenaren. Onduidelijk is of dat juridisch mag en of dat wel gewenst is.

Het stickeren van auto's van gemeentemedewerkers werd afgelopen dinsdagavond aangedragen als een mogelijkheid om parkeeroverlast in de wijk rondom het gemeentehuis te voorkomen.

De buurt ziet de komst van zo'n 150 ambtenaren uit het Heerenhuys in Katwijk aan den Rijn met zorgen tegemoet. Ze verwachten dat de parkeerdruk in de wijk alleen maar verder toe zal nemen.

De gemeente is zich daar ook van bewust en wil met al haar medewerkers afspraken maken over het parkeren van hun auto's. Die moeten, als het aan de gemeente ligt, dan bij sporthal Cleijn Duin en op het Marktplein geparkeerd worden. Afdwingen is lastig, wordt duidelijk, want de straten rondom het gemeentehuis zijn openbaar gebied. Daar mogen ambtenaren ook hun auto neerzetten. 'Die hebben nu eenmaal dezelfde rechten als iedereen', aldus gemeentedirecteur B. Engelberts.

De gemeente wil ook het fietsgebruik bevorderen en stimuleren dat de medewerkers meer en vaker met het openbaar vervoer komen. Maar ondanks al die afspraken 'kunnen we niet garanderen dat er geen enkele medewerker in de buurt parkeert', maakte wethouder krijn van der Spijk duidelijk.

De omwonenden werden bijgepraat over de op handen zijnde verbouwing van het gemeentehuis. Die is nodig om alle medewerkers onder één dak te brengen. Nu is een flink aantal van hen werkzaam in het statige Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk-Binnen, maar die komen over twee jaar ook naar het gemeentehuis aan de Zeeweg met de achterliggende vleugels.

De verbouwing bestaat uit een beperkte uitbreiding van de zogenoemde B-vleugel, de eerste kantoorvleugel aan de Koningin Julianalaan achter het oude gemeentehuis. Door daar een 'serre' aan te bouwen ontstaat daar de nieuwe publieksruimte. De parkeergarage wordt ook iets uitgebreid voor met name de fietsen van medewerkers.

De bewoners hadden, naast enkele vragen en suggesties, niets dan lof voor de architect en zijn voorstel.

Uit de krant

Uit de krant