Matthijs Kralt is een mooie fiets ervaring rijker. Voorjaar 2018 volgt het andere traject.
Matthijs Kralt is een mooie fiets ervaring rijker. Voorjaar 2018 volgt het andere traject. Foto: pr

Avonturier fietst half Europa rond

Algemeen

Matthijs Kralt: 'Ik hou van reizen'

'Hoe sterk is de eenzame fietser…..?' Een liedje van Boudewijn de Groot dat sommige ouderen zich vast nog wel kunnen herinneren. Het is zeker van toepassing op de pas 18-jarige Rijnsburger Matthijs Kralt. In z'n uppie, bepakt en bezakt, heeft hij 3217 kilometer op zijn stalen ros afgelegd.

Fietstochten voor het goede doel worden dikwijls in groepsverband gereden. Bij Matthijs was dit niet aan de orde want hij reed de tocht voor zichzelf. Zaterdag 2 september vertrok hij vanuit zijn ouderlijk huis aan de Boslaan om er pas na drie maanden en tien lekke banden weer heelhuids terug te keren. En een bijzonder avontuur rijker.

Belevenissen

Wat dreef de jonge plaatsgenoot hiertoe? 'Ik hou van reizen en heb avontuurlijk bloed. Reizen vond ik altijd al leuk. Drie jaar geleden liep ik al met dit idee rond, maar nu heb ik een tussenjaar voor mijn studie, dus een mooie periode om de tocht te gaan maken', licht hij toe.

Matthijs beschrijft de route die hij heeft afgelegd. Via Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Estland en Letland kwam hij op zijn bestemming aan. Vandaar uit keerde hij via de trein en de bus weer terug. Het laatste gedeelte, vanuit Hannover, werd hij opgehaald door zijn vriend Ricardo van Delft.

Matthijs: 'Ik ben pas op de helft, want ik wil ook nog terug naar Letland en vandaar uit naar Zuid-Europa, de Balkan en via Midden-Europa weer terug. In maart wil ik dat gaan doen'.

Indrukken

Tijdens zijn tocht sliep hij vaak in zijn tentje langs de weg, in Airbnb locaties of bij adressen van 'arm Showers. 'Ook bij mensen thuis in Finland werd ik warm ontvangen en heb er rendierensoep gegeten. Dus vaak had ik ook een warm dak boven mijn hoofd. Onderweg kocht ik boodschappen voor het levensonderhoud. Tijdens een stop had ik mijn portemonnee langs de kant van de weg laten liggen en kwam daar pas na twintig kilometer achter. Ik ben terug gereden en ja hoor, hij lag er nog. Dat zou in ons drukke land vast niet zijn gebeurd', lacht hij.

Matthijs legde veel op video en fotocamera vast en onderhield contact met het thuisfront. Op Facebook plaatste hij zijn filmpjes. 'Ik kreeg zelfs een reactie uit Peru'. Onveilig heeft hij zich bijna niet gevoeld tijdens zijn eenzame avontuur, dat hem behalve hele rustige stukken ook door steden zoals Hamburg, Bremen, Stockholm, Tallinn (Estland) en Riga (Letland) voerde. 'In Riga genoot ik van een volksfeest. Maar het mooiste moment was in Noorwegen bij de fjorden. Ik reed bij zeer zware tegenwind tegen een berg op en toen ik boven kwam zag ik een fjord. Het leek wel een droom zo mooi', blikt Matthijs op dit moment terug.

Over de mensen die hij ontmoette: 'Iedereen is voor mij hetzelfde in het leven', klinkt het bijna filosofisch. Ondanks de inspanningen vond hij de tocht in z'n eentje rustgevend. Nu dus even een rustpauze om toe te leven naar zijn volgende avontuur op de pedalen. 'Want ik ben nog niet op de helft', glimlacht hij veelbetekenend.

Door Piet van Kampen

Uit de krant

Uit de krant