Bart van der Heiden tussen aantal van  'zijn' leerlingen.
Bart van der Heiden tussen aantal van 'zijn' leerlingen. Foto: Piet van Kampen

Leraar Bart al 11 jaar op en neer van Delft naar Rijnsburg

Algemeen

Hij is al 11 jaar werkzaam in het onderwijs, Bart van der Heiden (32). Elke dag rijdt hij vanuit zijn woonplaats Delft heen en weer naar Rijnsburg. 'Ik doe het met veel plezier en het is het mij wel waard, want het Visser 't Hooft Lyceum is een heerlijke school. Het bevalt mij hier heel goed en het is prettig werken in een leuk team.'

Na een succesvolle opleiding op de HALO in Den Haag stapte Van der Heiden in het onderwijs. De eerste jaren als parttime leerkracht waaronder vier dagen op de school in Rijnsburg. Sinds zes jaar is hij er een fulltime kracht. 'Ik ken alle 300 leerlingen en zij kennen mij', zegt de man die sinds kort binnen de school een andere functie bekleedt.

Voorheen was hij decaan, had zitting in het zorgteam, was mentor en heeft ook organisatorische talenten die hem goed van pas komen bijvoorbeeld bij het organiseren van schoolfeesten. Nu is hij teamleider van de brugklas en onderbouw HAVO, VWO en gymleraar. Hij straalt uit dat hij plezier in het werk heeft.

Aandacht

Van der Heiden betitelt het Visser 't Hooft Lyceum als 'zijn' school en de leerlingen zijn 'zijn' kinderen. 'Ik weet wat ze leuk vinden en het is ook belangrijk om hun thuissituatie te kennen. Andersom ben ik een open boek voor hen', vertelt hij openhartig. 'Voor iedereen aandacht hebben is de kracht van onze school, het is zo belangrijk', benadrukt Van der Heiden. 'Dat is de basis voor ons succes'. Dat succes vertaalt zich in het slagingspercentage. De laatste jaren heeft de school twee keer 100% geslaagden afgeleverd en klaar gestoomd voor het vervolgonderwijs. 'Daar zijn wij met z'n allen best wel trots op', glimlacht hij fijntjes. 'Er kan van ons meer worden verwacht dan alleen maar goede cijfers'.

Op de school is uiteraard aandacht voor passend onderwijs. Daarnaast profileert de school zich met een eigen onderwijsconcept, te weten: 'thuiswerkluw' onderwijs. De enthousiaste teamleider legt uit: 'Thuiswerkluw betekent dat er zoveel mogelijk op school wordt gedaan waardoor de leerlingen minder huiswerk hebben'.

Er wordt gewerkt met laptops. Als een leerling ziek thuis is kan hij of zij in ieder geval volgen wat er in de klas wordt gedoceerd en loopt zodoende geen achterstand op. 'Wij zijn een school met persoonlijk onderwijs in een overzichtelijke omgeving en op deze manier willen wij laten zien wie zij zijn in de regio', licht hij de doelstelling toe.

Sportief

Bart van der Heiden is getrouwd met Laura en vader van dochtertje Ivy. 'Toen zij geboren was kwamen de leerlingen enthousiast naar mij toe en vroegen hoe ze de naam uit moesten spreken. Sommigen hadden ook aardige attenties gemaakt', vertelt de sportieve teamleider/gymleraar. Ik doe aan veel sporten zoals voetballen, hardlopen en squash. Het houdt je fit'. Onlangs was er een open dag op school. 'Er kwamen een aantal oud-leerlingen langs die nu in het hoger vervolgonderwijs studeren en sommigen zeiden: 'wij missen de sfeer wel'. Een teken dat het Visser 't Hooft bij hen een goede indruk heeft achtergelaten. Dat doet Van der Heiden deugd.

Door Piet van Kampen

Uit de krant

Uit de krant