Cor van Zandwijk in een geanimeerd gesprek met burgemeester Visser. | Foto: Wil van Elk
Cor van Zandwijk in een geanimeerd gesprek met burgemeester Visser. | Foto: Wil van Elk Foto: Cor de Mooy

Oud-schooldirecteur Cornelis van Zandwijk 100 jaar

Algemeen

Het zijn enkelingen die het gegeven is om de eerbiedwaardige leeftijd van honderd jaar te mogen bereiken. Cornelis van Zandwijk behoort tot hen en blikte op vrijdag 8 december terug op een lang leven. In zijn rolstoel in zorgcentrum Wijckerslooth in Oegstgeest waar hij vanwege een breuk tijdelijk revalideert, had hij burgemeester Cornelis Visser heel wat te vertellen.

Door Piet van Kampen

De eeuweling heeft alles nog goed op een rijtje vanaf zijn jeugd, zijn loopbaan in het onderwijs tot aan de hedendaagse gebeurtenissen in de wereld en weet over Poetin, Trump en Noord-Korea het zijne te vertellen. Van Zandwijk werd in het Gelderse Herwijnen geboren en trouwde daar met zijn jeugdliefde Hil Tromp. Het echtpaar kreeg vier zonen, Bart, Kees, Geert en Jaap en het zat blijkbaar in de genen want zij kozen allen voor een baan in het onderwijs. Vier kleinkinderen completeerden de familie. Zijn echtgenote overleed 22 jaar geleden.


Onderwijs

Van Zandwijk stond voor klas in Kootwijkerbroek, Alphen aan den Rijn, Middelstum, Utrecht maar uiteindelijk werd Rijnsburg zijn standplaats waar hij directeur van de ULO (thans Visser 't Hooft Lyceum) werd. Het is een unicum dat de directeur drie zonen als leerkrachten onder zich wist. Een hoogtepunt was de nieuwbouw van het schoolgebouw in Rijnsburg. 'Toen de eerste paal werd geslagen vroeg een van de kinderen wanneer de tweede paal werd geslagen' grapt de nog geestelijk kwieke Van Zandwijk tussendoor.

In 1981 nam hij afscheid van het arbeidzame leven en kreeg wat tijd om van zijn volkstuintje te genieten. Met Hil bezocht hij Israël en genoot van vakanties in Frankrijk,Duitsland en op de Veluwe. Een ander bijzonder moment in zijn lange leven was dat hij tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd.


Boek

Bijzonder is ook dat Bart en Kees een boek over hun vader schreven. In 'Mijn eeuw' passeert in woord en beeld het leven van Cornelis van Zandwijk de revue. Het werd onlangs uitgereikt in partycentrum La France in Oegstgeest waar ook het unieke verjaardagsfeest werd gevierd.

Het geheim van 100 worden? 'Ik heb er eigenlijk weinig aan gedaan' klinkt het nuchter. 'Toen ik 95 werd was ik ziek en zag ik het niet zo zitten, maar een kleinzoon zei: 'Opa, je wordt 100. Hij kreeg nog gelijk ook'.

Uit de krant