Competitie KDC van start na spannende voorrondes

Algemeen

Bij damclub KDC is de tweede fase van de onderlinge competitie van start gegaan. De eerste weken werd er in drie groepen gespeeld om plaatsing voor de hoofdklasse. In de hoofdklasse was plaats voor tien spelers. In alle groepen waren de spelers echter dusdanig aan elkaar gewaagd dat er voor ieder punt hard gestreden moest worden om plaatsing veilig te stellen.

Zonder meer de zwaarste groep bestond uit Jan Jungerius, Arend van Beelen, Jack van der Plas, John Bruin, Chris Pronk en David Vooijs. In deze groep zaten de drie topfavorieten voor de eindoverwinning samen met een gevaarlijke outsider, die zich steevast weet te plaatsen voor de hoofdklasse. Arend en Jan kwamen de voorronde in deze fase redelijk ongeschonden door. In een onderling duel werd er remise gespeeld en verder was er voor beide spelers alleen punt verlies te noteren door remise tegen Jack van der Plas. John Bruin had het lastig tegen deze dammastodonten, maar wist zich goed terug in de strijd te vechten door een overwinning te behalen tegen Jack. Hiermee kwam hij in punten op gelijke hoogte met de voorzitter, maar het was net niet genoeg voor de derde plaats. Op de vierde plaats zou John buiten de boot kunnen vallen, maar door de goede resultaten in deze loodzware groep heeft John de wildcard voor de tiende plek in de hoofdklasse meer dan verdiend.

De tweede groep bestond uit Ge Berbee, Cor de Jong, Arjan Varkevisser, Paul Bremmer, Maarten van der Zwan en Wessel Schuitemaker. De vier eerstgenoemde spelers waren zeer aan elkaar gewaagd. Er werden onderling vrijwel alleen maar remises gespeeld. Hierdoor kon niemand het zich nog veroorloven om ergens een foutje te maken, want met een verliespartij was het eigenlijk al zeker dat de verliezende partij zou afhaken in de strijd bij de eerste drie. De beslissing in deze groep viel dan ook door een winstpartij van Ge tegen Paul. Hierdoor bleven ook Cor en Arjan nipt voor op Paul, waardoor ook zij zich wisten te plaatsen voor de hoofdklasse.

De derde groep was ook zeer interessant met Arie Dubbelaar, Andries van der Wal, Kees Plug, Teun de Kluyver, Cornelis Vooijs, Damian Hage en Alexander Nijenhuis. Arie en Andries hadden al snel een aantal belangrijke overwinningen te pakken, waardoor plaatsing voor de hoofdgroep niet in gevaar kwam. De strijd om de derde plek beloofde echter een stuk spannender te worden. Kees Plug was echter in grootse vorm en wist zijn concurrenten Teun en Cornelis al snel te verschalken. Hierdoor kwam er in deze -op papier zeer aan elkaar gewaagde- groep spelers een overduidelijke schifting tussen de top drie en de rest.

De onderlinge competitie belooft met deze groepen zeer spannend te worden. De hoofdklasse bestaat louter uit zeer stugge spelers, die in de eerste fase al bewezen hebben dat ze goed in vorm zijn.

Uit de krant