Afbeelding
Foto: pr.

Katwijkse zwerfdieren alleen welkom in Leiden

Algemeen

Katwijkse zwerfdieren zijn niet geliefd bij opvang in de omgeving. Na een meervoudige aanbesteding van de gemeente, bleef alleen dierenopvang Stevenshage in Leiden over die de Katwijkse beesten wil opvangen. Een dierenopvang in Wassenaar en in Noordwijk hadden geen interesse in de Katwijkse dieren.

Stevenshage verzorgt nu ook de opvang van de Katwijkse huisdieren zonder thuis. 

Er worden uit Katwijk jaarlijks meer dan honderd dieren opgevangen in het Leidse asiel. In 2015 waren dat 98 zwerfdieren en 48 afstandsdieren (dieren door de eigenaar naar het asiel gebracht); vorig jaar waren dat 94 zwerfdieren en 31 afstandsdieren en dit jaar zijn dat tot nu toe 72 zwerfdieren en 37 afstandsdieren. Het gaat vooral om katten en honden.

Gemeente

De gemeente is wettelijk verplicht te zorgen voor de opvang van zwerf(huis)dieren, die binnen de gemeentegrenzen zijn aangetroffen. Die verplichting geldt voor twee weken. De gemeente moet ook betalen voor eventueel vervoer naar de dierenopvang en medische zorg op de eerste dag voor overige dieren en (ver)wilde(rde) dieren, aangetroffen binnen Katwijk.

Uit de krant