Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: MR

Molen De Geregtigheid gekortwiekt

Het is een kaal gezicht de monumentale korenmolen, de blikvanger van het Rijndorp zonder wieken. Voor molenaar Jack Bouwma een beetje een ontheemd gevoel. 'Het is net een kale kip.'

Ruim acht maanden geleden werd de molen van de wieken ontdaan en de laatste tijd prijkten alleen nog de kale stalen roeden in de lucht. Vorige week werden ook deze verwijderd en bleven de romp en de kap van de 'hoofdtooi' ontmanteld en min of meer als een kaal stilleven achter.

De oorzaak van alles was een ondeugdelijke constructie bij de bevestiging van de roeden. Verwonderlijk, want in 2008 was het hele spul, bestaande uit vier aparte roeden nog vernieuwd. Nu – en dat zal naar verwachting in februari gebeuren – zullen er twee lange roeden worden aangebracht en deze kunnen rechtstreeks aan de as worden bevestigd.

Constructiefouten

'In Nederland zijn er twee van deze molens met constructiefouten geconstateerd en de overige 48 van hetzelfde type molens zullen op den duur ook allemaal van een nieuwe constructie worden voorzien. Dit is een besluit van het vorige kabinet', legt Bouwma uit. Als werknemer in de molenbouwbranche heeft hij zelf het spul helpen demonteren en in de tussenliggende periode repareert hij ook het houtwerk van de wieken.

Meer dan meel

De Geregtigheid, die normaal gesproken wekelijks nog zo'n twee- tot driehonderd kilo meel produceert, ligt stil. Bakkerij van Maanen is de afnemer, maar zal het even zonder molenbrood en aanverwante producten moeten stellen. Maar er is meer dan meel alleen. In de molen is er een permanente expositie van de schilderijen van Bouwma zelf. Samen met echtgenote Carita worden ook workshops gegeven in combinatie met kinderfeestjes, high-tea's, er is een winkeltje met diverse producten, er worden films over de historie van de molen gedraaid en er worden rondleidingen gegeven. 

Reageer als eerste

Wat vindt u?

Mijn stoep moet sneeuwvrij gemaakt worden doorReageren!