Logo allesoverkatwijk.nl
De picknicktafels in het De Ridderpark. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De picknicktafels in het De Ridderpark. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Overlast hangjongeren De Ridderpark 'beperkt'

De picknickplaats in het Burgemeester De Ridderpark aan de Nieuwe Duinweg is een populaire ontmoetingsplek voor jongeren. De picknicktafel wordt door verschillende groepen jongeren gebruikt als 'hangplek'. De ChristenUnie (CU) beweert dat de jeugd voor overlast zorgt bij omwonenden, maar volgens het college van burgemeester en wethouders (b&w) is daar nauwelijks sprake van.

Volgens CU wordt er harde muziek gedraaid en laten ze de plek achter met zwerfafval. Bij de gemeente is maar één melding binnengekomen over hangjongeren die overlast veroorzaakten bij de picknickplaats.

Dat de plek veelvuldig bezocht wordt door de jongelui, is de gemeente wel duidelijk. De jongeren worden dan ook goed in de gaten gehouden.

Goed contact

Wijkagenten en medewerkers van het jongerenwerk in Katwijk bezoeken de plek dagelijks. De jongeren worden op hun gedrag aangesproken. Met de meeste jongeren is er goed contact, antwoordt het college op vragen van CU. Als het gedrag niet verbetert of 'escaleert' wordt de politie ingeschakeld, maar dat is nog niet nodig geweest.

Andere maatregelen die genomen kunnen worden, zijn het benaderen van de ouders of het wegsturen van de jongeren. Bij de laatste optie wordt de plek als 'hangplek' gelabeld, waar jongeren elkaar niet meer mogen ontmoeten.

Veelzijdig gebruik

CU denkt dat de overlast mede veroorzaakt wordt door de indeling van het bos, maar daar zijn b&w het niet mee eens.

'Bij het ontwerp is juist rekening gehouden met het veelzijdige gebruik van het park en de faciliteiten. De open plekken en de geplaatste voorzieningen (waaronder picknicktafels) zijn juist gerealiseerd om daar gebruik van te maken, ook door jongeren.

'Het creëren van deze plekken heeft als positief effect, dat de speelvoorzieningen zelf worden ontzien door de oudere jeugd.'

De gemeente gaat, ondanks het aandringen van CU, naast de huidige aanpak geen verdere actie ondernemen.

Reageer als eerste

Wat vindt u?

Mijn stoep moet sneeuwvrij gemaakt worden doorReageren!