Intrede nieuwe predikant Ed Buitendijk | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Ed Buitendijk heeft zin om in beide gemeenten aan de slag te gaan.
Ed Buitendijk heeft zin om in beide gemeenten aan de slag te gaan. (Foto: pr)
Rijnsburg

Intrede nieuwe predikant Ed Buitendijk

'Ik wil de jeugd in Rijnsburg en Valkenburg aanspreken'

Begin december wordt Ed Buitendijk de nieuwe predikant voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt van Rijnsburg en Valkenburg.

Hij verruilt dan na zes jaar Waddinxveen voor de gemeenten Rijnsburg en Valkenburg. Hij gaat in beide kerkelijke gemeenten een afzonderlijk werkverband aan van 50% per gemeente. Het is dus geen 'fusie' tussen beide kerkelijke gemeenten. In Rijnsburg gaat hij samenwerken met de al aanwezige full time predikant Ds. Niemeijer.

Ed Buitendijk heeft, voor hij predikant werd, een leidinggevende functie bij de douane bekleed. De laatste jaren combineerde hij deze werkzaamheden met een studie theologie in Kampen. Zijn eerste gemeente werd Waddinxveen. Een gemeente met haar roots dichter bij de moederkerk dan Rijnsburg en Valkenburg. Hij wil als predikant met zijn gemeente meer 'vol in de 21e eeuw staan'. Toen die mogelijkheid zich in de gemeenten Rijnsburg en Valkenburg voordeed, nam hij een op hem uitgebracht beroep aan. Hij wil de jeugd aanspreken. Hij is van plan dit te doen door het houden van laagdrempelige diensten, die aansluiten op de belevingswereld van de jeugd. Misschien moet hier en daar ook de liturgie wel wat aangepast worden. 'De kerk moet aansluiting zoeken op de actualiteit. Dat is spannend om daar handen en voeten aan te geven'. Ed vindt, dat hij als vertegenwoordiger van de kerk met de voeten in de wereld moet staan. Hij is, volgens eigen zeggen, een echt 'mensenmens'. 'Ik ga in beide gemeenten een spannende en uitdagende tijd tegemoet, maar zie daar zeker niet tegenop'.

Vrijdag 22 december komt het gezin Buitendijk aan de Schans in Rijnsburg wonen. Twee van hun vier kinderen zijn getrouwd en hij en zijn vrouw hebben twee kleinkinderen. Maar voor die verhuizing is op zondag 3 december in het kerkgebouw aan de Katwijkerweg 1a in Rijnsburg een gezamenlijke bevestigingsdienst. Daarop volgend is om 17.00 uur zijn intrededienst in Rijnsburg. Een week later, zondag 10 december, doet hij om 09.30 uur intrede in het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Valkenburg aan het Lambrechtsveld 19 in het Rijndorp. Hiermee zijn beide kerkgemeenten weer uit hun vacaturetijd.

Door Leo Roosjen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>