Het bevalt ons prima in Rijnsburg | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Links Erna Bovenkamp en rechts Mathilde van Dorp.
Links Erna Bovenkamp en rechts Mathilde van Dorp. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Het bevalt ons prima in Rijnsburg

Deze maand is het vijftien jaar geleden dat verloskundigenpraktijk LIVA mevrouw Kneppers opvolgde in Rijnsburg.

Vanuit Voorschoten, waar zij nu ook nog werkzaam zijn, vestigde de maatschap zich in de Graaf Florislaan. Inmiddels is de praktijk alweer een aantal jaren aan de Smidstraat gehuisvest. 'Wij zijn warm ontvangen en voelen ons thuis in Rijnsburg'. Mathilde van Dorp en Erna Bovenkamp vormen samen met Patricia Höcker en Jorie Vermeiden de maatschap.

Breder beroep

Samen met haar collega Bovenkamp vertelt Van Dorp met passie over hun mooie beroep. Vroeger werd een verloskundige in de volksmond vroedvrouw genoemd. Sommige leggen dan de link naar 'wroeten', een misverstand. 'Eigenlijk moest het 'vroede vrouw' zijn hetgeen wijze vrouw betekent', legt Van Dorp uit. 'Ik heb daar destijds mijn diploma voor gehaald en ook Patricia is van oorsprong een vroedvrouw; maar tegenwoordig wordt er alleen nog over verloskundige gesproken'. Het is meer dan alleen de begeleiding en verzorging van een bevalling. Het werk van de verloskundige bestrijkt een breder terrein. Gesprekken over anticonceptie, de kinderwens, medicijngebruik, alcoholgebruik en roken tijdens de zwangerschap, een vooronderzoek, goede voorlichting en goede voorbereiding horen er allemaal bij. Evenals de nazorg na de bevalling en begeleiding na een miskraam. Het viertal was er al enkele duizenden keren bij toen een kleine het levenslicht zag. 'Het is vaak een feestje omdat de mensen blij zij. Ik heb een keer een bevalling verzorgd met Kerstmis en dat was heel bijzonder. Het gezin en ik glommen van oor tot oor', vertelt Bovenkamp. 'Ook geboortes op Oudejaarsdag, Nieuwjaarsdag of Koningsdag hebben iets bijzonders', vult Van Dorp haar collega aan.

Rustig aan

De huidige trend is dat er steeds meer bevallingen thuis plaats vinden. Maar ook als er op het laatste moment besloten wordt om naar het ziekenhuis te gaan, begeleiden de dames de moeder ook, maar de gynaecoloog neemt het dan over. Tussendoor vertelt Van Dorp een leuke anekdote. Veel Rijnsburgers zijn vaak met de vrachtwagen onderweg. 'Tijdens een bevalling had ik telefonisch contact met een aanstaande vader die nerveus vroeg hoe het ging. Doe maar rustig aan, voordat je thuis bent is de kleine er al'. LIVA is 24 uur bereikbaar: www.verloskundigenpraktijkliva.nl.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>