Cantemus viert het vijftigjarig bestaan. | Foto: Piet van Kampen
Cantemus viert het vijftigjarig bestaan. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Gemengd parochiekoor Joannes de Doper viert 50-jarig jubileum

Algemeen

Op zondag 26 november viert het R.K. gemengd koor het 50-jarig bestaan. Tijdens een speciale dienst zullen de zangers en zangeressen in het zonnetje worden gezet. Ook zullen er tijdens deze viering die in het teken van Christus Koning staat jubilarissen worden gehuldigd. Een aantal oud-leden is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Door Piet van Kampen

Was het in vroeger tijden zo dat monniken tijdens de eucharistieviering en andere kerkdiensten de geestelijke liederen verzorgden, in de loop der jaren werd dit overgenomen door plaatselijke parochiekoren. Die bestonden dan uitsluitend uit mannelijke leden. Zo was het ook in de parochie van Joannes de Doper. In 1967 kwam hier verandering in. Vanwege de vergrijzing van een aantal leden werd het een gemengd koor waarin een aantal vrouwelijke parochianen het aantal leden weer op sterkte bracht. Het koor werd vernoemd naar 'Cecilia', de patroonheilige van de kerkelijke zangkoren. Dit koor zong traditionele kerkelijke gezangen hoofdzakelijk in het Latijns.


Samengevoegd

In Rijnsburg woonden er een aantal katholieken die de Laurentiusgemeenschap vormden en kerkdiensten hield in de aula van de toenmalige Tuinbouwschool maar vielen onder de Joannes de Doperparochie. Zij hadden een eigen koor dat in 1998 ophield te bestaan en alle diensten werden daarna in de parochiekerk gehouden. Inmiddels was er in de parochie een tweede koor opgericht, Vox Nova (Nieuwe Stem). Dit koor zong hoofdzakelijk Nederlands talige liederen. De drie koren gingen om de tafel zitten en hieruit ontstonden twee koren: Vocalis en Cantemus. Cantemus vloeide voort uit het gemengd koor Cecilia en vooral de traditionele liederen zingt. Vocalis - het middenkoor - daarentegen zingt vooral het moderne repertoire met veel Nederlandse kerkelijke gezangen.


Viering

Het jubileum van het R.K. gemengd koor dat dus sinds eind jaren negentig als Cantemus door het leven gaat wordt eerst tijdens een speciale viering in de kerk herdacht. Daarna ontvangen de leden de parochianen in De Kleine Joannes voor een gezellig samenzijn met koffie, een drankje en een hapje. In een later stadium zullen de koorleden en hun echtgenote(s)(n) tijdens een diner het jubileum in eigen kring vieren.

Voorzitter Han van der Geer: 'Het is mooi om dit jubileum te vieren maar de vergrijzing neemt toe en wij zijn blij als nieuwe leden zich aanmelden. Misschien zitten er wel toekomstige talenten in het jeugdkoor De Vrolijke Noot dat vaak met hun optreden veel succes boekt'.

Uit de krant