Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Geen kerstinkopen op zondag in Katwijk

Algemeen

De vraag of winkels in Katwijk op zondag open mogen, is door het college van burgemeester en wethouders al meerdere malen met 'nee' beantwoord. Desondanks werd er vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering opnieuw een poging gedaan.

Ditmaal niet een pleidooi voor openstelling op alle zondagen, maar voor één specifieke zondag. Supermarktketens Albert Heijn, Dirk van den Broek en Hoogvliet willen graag open op zondag 24 december, de dag voor Eerste Kerstdag. De supermarkten zijn anders twee dagen achter elkaar gesloten en dat kan volgens de filiaalmanagers tot drukke en onveilige situaties leiden.

Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP, gesteund door KiesKatwijk, zien niks in een zondagopenstelling. Ook niet éénmalig. De meerderheid hecht veel waarde aan de zondagsrust en zijn bang dat de koopzondag funest kan zijn voor de kleine ondernemers die moeten opboksen tegen de grote winkelketens.

Kort en duidelijk

Wethouder Krijn van der Spijk heeft niet veel woorden nodig om het standpunt van het college te verklaren. ´Ik hoef alleen maar te verwijzen naar punt 24 in het coalitieakkoord en die is heel kort en duidelijk. Op zondag blijven de winkels gesloten.´

CDA-raadslid Jonathan Weegink geeft daarom iedereen het advies mee, om de zaterdag voor kerst goed te benutten.

Uit de krant