Het nieuwe strandhokje en de oude hokjes van Paal 14.
Het nieuwe strandhokje en de oude hokjes van Paal 14. Foto: EvdV

Vorm en kleur van strandhokjes vogelvrij

Algemeen

Wit, rood, paars met gele stippen, rond, rieten dak. Alle vormen en kleuren zouden zomaar mogelijk kunnen zijn wat de strandhokjes betreft. Dat bleek tijdens de Algemene Beschouwingem begin deze maand.

De strandhokjes waren vooral wit, maar het afgelopen seizoen zijn daar wat kleurverschillen in gekomen. De ChristenUnie (CU) vindt dat niks en diende een motie in om er voor te zorgen, dat de strandhokjes wit blijven.

'De witte strandhokjes zijn mede beeldbepalend voor de strandcultuur van Katwijk. Beleid is nodig om er voor te zorgen dat dit beeldbepalende onderdeel (witte hokjes)niet verdwijnt', staat in die motie.

'Mij kan het niets schelen'

De CU krijgt weinig steun van andere partijen. 'Ik wil me verre houden van de kleur van de strandcabines. Dat moeten ondernemers zelf weten. Mij kan het niet schelen', vindt Matthijs van Tuijl van de PvdA. Het CDA is wel voor behoud van de witte kleur.

Wethouder Jacco Knape antwoordt, dat wel het aantal strandcabines is vastgesteld, maar niet de vorm. 'Het college heeft niet de keus gemaakt dat allemaal vast te leggen.'

Beleid

Afgelopen juli gaf de gemeente in een artikel in De Katwijksche Post over de strandhokjes nog iets anders aan, namelijk dat de gemeente wel van plan is 'hier beleid voor te maken'. Gevraagd naar dat verschil, liet de gemeente deze week het volgende weten. 'Destijds waren we nog aan het nadenken en dachten aan het maken van beleid. We vragen ons af of dat nu wel nodig is. Tijdens de Algemene Beschouwingen heeft wethouder Knape ook gezegd dat de gemeente dit onderwerp gaat bespreken met de strandpaviljoenhouders. Uit die gesprekken moet blijken of er aanleiding is voor het maken van beleid.'

De CU trekt de motie in, nadat wethouder Knape heeft beloofd met de strandexploitanten te gaan praten over de strandhokjes.

Uit de krant