Alles over Katwijk - Weinig orgaandonoren in Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR.

Weinig orgaandonoren in Katwijk

Er zijn maar weinig Katwijkers die orgaandonor zijn. Op dit moment staat 15 procent van de Katwijkers geregistreerd als orgaandonor. Het laagste percentage in de Bollenstreek.

Ongeveer 35 procent van de Katwijkers staat geregistreerd in het landelijk donorregister. Van die groep geeft 15 procent aan dat alle organen gebruikt mogen worden. 4,5 procent laat de beslissing over aan de partner of familie en 0,7 procent heeft een speciaal iemand aangewezen voor de beslissing. 

Ook zijn er Katwijkers die expliciet hebben aangegeven dat ze géén donor willen zijn. Ongeveer 15 procent gaf aan geen organen te willen afstaan.
Het aantal donoren in Katwijk blijft ver achter bij de overige gemeenten in de Bollenstreek. De gemeenten Noordwijk (20), Noordwijkerhout (21), Teylingen (24), Lisse (22) en Leiden (22) hebben allen meer dan 20 procent geregistreerde donoren. 

Nieuw systeem

Vorig jaar is door de Tweede Kamer een voorstel voor een nieuwe donorregistratie aangenomen. In de nieuwe aanpak ben je als persoon automatisch geregistreerd als donor. Mensen die geen donor willen zijn, zijn dan verplicht zich te registreren. 

Vooralsnog is het huidige systeem van toepassing en ben je pas donor als je jezelf registreert. Het systeem wordt aangepast als de Eerste Kamer hierover een besluit neemt. 
 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>