Joke Augustinus kreeg van de burgemeester een koninklijke decoratie opgespeld. | Foto en tekst: Esther Luijk
Joke Augustinus kreeg van de burgemeester een koninklijke decoratie opgespeld. | Foto en tekst: Esther Luijk

'Moeder Boekhorst' ontvangt koninklijke onderscheiding

Algemeen

Hoewel ze dacht dat al die mensen er waren vanwege het jubileumfeest van Rolstoeldansvereniging Dansende Wielen, bleken de meesten speciaal voor haar te komen. Joke Augustinus-Ladan (63) ontving op het feest namelijk een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Visser voor al haar jarenlange inzet als vrijwilliger.

De Noordwijkerhoutse Augustinus kreeg de titel onder andere voor haar vrijwilligerswerk bij stichting Dansende Wielen. Als voorzitter, instructrice en organisator zet zij zich al ruim 25 jaar in voor de rolstoeldansvereniging.

Het kersverse lid in de Orde van Oranje-Nassau is echter niet alleen vrijwilliger bij deze stichting. Zij zette zich ook vijf jaar lang in als penningmeester bij Hand- en Softbalvereniging The Flags in Lisse en daarnaast nog zestien jaar als wedstrijdsecretaris en vicevoorzitter bij Paardensportvereniging De Boekhorstruiters in Noordwijkerhout. Bij deze laatste vereniging werd zij bij haar afscheid tot erelid benoemd.

Door de leden van de Boekhorstruiters werd zij bovendien liefkozend 'Moeder Boekhorst' genoemd. Een terechte bijnaam, volgens de burgemeester, omdat moeders betrokken, passievol en liefdevol zijn, net als Augustinus tijdens haar vrijwilligerswerk. "De bergen werk die u zet, zijn niet in geld uit te drukken, die zijn onbetaalbaar", vervolgt Visser. "En hoe kunnen wij mensen als u, die zich vrijwillig voor de samenleving inzetten, anders bedanken dan met een Koninklijke onderscheiding."

Een grotere verrassing had er niet kunnen komen, aan de uitdrukking op Augustinus' gezicht te zien. Tijdens de toespraak van de burgemeester pinkt ze diverse traantjes weg terwijl ze de hand van haar man stevig vasthoudt. Ook daarna kon ze nog amper geloven wat er gebeurd was en wist ze met moeite een paar bedankwoorden uit te brengen.
"Ik ben enorm verrast, blij en trots. Ik had absoluut niet verwacht dat dit zou gebeuren. Jullie hebben me allemaal voor de gek weten te houden!"

Aan stoppen met haar vrijwilligerswerk denkt Augustinus nog lang niet. "Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik nog lekker door!"

Uit de krant