Op vliegveld Valkenburg komt woningbouw gecombineerd met de realisering van een Unmanned Valley dichterbij. | Foto: pr
Op vliegveld Valkenburg komt woningbouw gecombineerd met de realisering van een Unmanned Valley dichterbij. | Foto: pr Foto: pr

SGP: Het kon dus anders

Politiek Algemene Beschouwingen 2017

Door Wouter Jan Vroegindeweij

Het kan anders, was de verkiezingsleus bij de vorige verkiezingen. Dat het anders kon, bleek door de vorming van een ander college met de SGP erin. Deze verkiezingsleus was geïnspireerd door het boek van Professor Van Deursen 'In Katwijk is alles anders'. Het boek beschrijft dat Katwijk vanwege het christelijk karakter altijd anders is geweest en gebleven. De SGP is voor het behoud van dat andere van Katwijk, door eerbiedig te luisteren naar de Bijbel, waarin wij worden opgeroepen keuzes te maken tot nut van onze naaste en tot eer van God.

Veel zaken uit het coalitieakkoord zijn deze raadsperiode opgepakt en uitgevoerd. Gezien de omvang en complexiteit van de decentralisatietaken is de SGP blij met de hierbij behaalde resultaten.

Ook aan het duurzaam omgaan met Gods schepping is een waardevolle impuls gegeven. Katwijk is merkbaar groener geworden. Gebiedsgerichte aanpak met intensieve burgerparticipatie bleek succesvol.

Financiën op orde

De SGP zet zich nadrukkelijk in voor een gezonde gemeentelijke financiële huishouding. Voor ons ligt een sluitende meerjarenbegroting. De belastingen worden alleen verhoogd met het inflatiepercentage, de afvalstoffenheffing gelijk blijft en rioolheffing daalt. Het weerstandsvermogen is goed. De financiën zijn op orde. De SGP is tevreden met de voorliggende begroting.

Een zorgpunt is de beheersbaarheid van de geldstromen rondom het sociaal domein.

Personeelsformatie/cultuuronderzoek

Het afgelopen jaar zijn de schokkende resultaten van het cultuuronderzoek bekend geworden. Aanbevelingen uit het onderzoeksrapport moeten voortvarend worden opgepakt. Mede door grote werkdruk bij de organisatie komt het college met forse uitbreidingsvoorstellen van 42 FTE en daarbij een financiële claim van 3,25 miljoen. Er is discussie over de noodzaak en de dekkingsvoorstellen. Uitbreiding is nodig maar in welke mate?

De verhoging van het totale personeelsbudget met  477.000 euro is akkoord, evenals omzetting van dure inhuur in vast personeel en meer uren toerekenen aan projecten. Maar, zijn de plannen haalbaar? De gemeente had geen zicht en grip op de personeelsontwikkeling. Essentiële informatie ontbrak.

Op 18 oktober heeft het college een nadere toelichting gegeven met een aanzet voor een plan van aanpak. Duidelijk is dat er een grote samenhang zit tussen de resultaten van het cultuuronderzoek, meerjareninvesteringsplan en personeelsontwikkeling.

Het liefste benadert de SGP deze zaken integraal, maar de tijd dringt. Inmiddels heeft het college toezeggingen gedaan, zoals het meerjareninvesteringsplan optimaliseren, een plan van aanpak, inventarisatie van externe inhuur etc. Deze zaken zijn er nu nog niet.

Daarom kan de SGP nog niet instemmen met de volledige uitbreiding van de formatie met 42 FTE en vrijgave van de totale uitbreiding loonsom.

Valkenburg

Op vliegveld Valkenburg komt woningbouw gecombineerd met de realisering van een Unmanned Valley dichterbij. De kwaliteit van de woonwijk in combinatie met openheid en een groen karakter is van groot belang. Het aantal woningen moet zijn afgestemd op de groei van de Katwijkse bevolking. Er moet meer zicht komen in benodigde financiën en zijn risico's. Wanneer wordt Unmanned Valley niet meer een zaak van de gemeente maar van de markt?

Duurzaamheid

Katwijk is de afgelopen jaren duurzamer en groener geworden. Blijvende aandacht voor het groen in de openbare ruimte is nodig.

In het kader van de energietransitie is mobiliteit een belangrijk punt. Meer gebruik maken van de fiets is daarvan een belangrijk onderdeel. De SGP ziet graag dat Katwijk een echt fietsdorp wordt.

Wat is de status van de realisatie van een Blue energy centrale in Katwijk?

Jeugdzorg

De SGP staat voor keuzevrijheid in het kiezen van hulpverleners, zodat er rekening gehouden wordt met de levens- of geloofsovertuiging. PGB's zijn hiervoor een goed middel. Landelijk zijn er signalen dat hulpverleners van het CJG/JGT en sociale wijkteams vooral verwijzen naar zorgaanbieders die Zorg in Natura leveren en wordt er niet actief gewezen op de mogelijkheid van PGB's.

Hoe is dat in Katwijk en hoe kijkt het college hier tegenaan?

Een ander vraag is of wij als gemeente voldoende stuurmogelijkheden hebben. Voor de gemeenteraad is het moeilijk alles te volgen en overzicht te houden op alle ontwikkelingen. Ziet de wethouder mogelijkheden om de informatievoorziening te verbeteren en verrassingen te voorkomen?

Het afgelopen jaar was er een tekort op jeugdzorg dat werd gecompenseerd met een overschot op de huishoudelijke hulp. Daar moet meer grip op komen!

De SGP heeft de indruk dat jeugdzorg in financiële zin zwaar onder druk staat. Kwetsbare jongeren moeten echter adequaat worden geholpen. Hierbij is goed zicht nodig op beheersbaarheid van de financiën.

Sinds oktober 2016 zijn er extra financiële middelen voor transformatiedoelen. Aan het Tijdelijk Fonds Jeugdhulp is een meerjarig miljoenen budget beschikbaar gesteld. Er moet beleid komen voor de periode na de looptijd van dit Fonds.

Geen Zeejachthaven

Een zeejachthaven past niet bij de sfeer en het karakter van Katwijk. De vorige raadsperiode heeft in navolging van de SGP de raad aangegeven dat een zeejachthaven onhaalbaar is. Daarom staat in het coalitieakkoord: 'De gemeente kiest met betrekking tot een Zeejachthaven geen initiërende opstelling. Wanneer een andere partij plannen maakt voor een Zeejachthaven in Katwijk, blijft de gemeente de belangen van Katwijk dienen. Daarbij dient de gemeente in ieder geval geen financiële risico's te lopen.'

Toch verschijnt de Zeejachthaven steeds in regionale en provinciale stukken en is er discussie over het feit dat gemeente Katwijk kosten hiervoor betaald. De SGP roept het college op zich aan de afspraken te houden.

Zondag is een bijzondere dag

De zondag is een bijzondere dag. De SGP vindt het belangrijk dat deze opstandingsdag van de Heere Jezus uniek blijft.

Het is een groot voorrecht om één dag te hebben voor het luisteren naar het Woord van God, rust en onderlinge ontmoeting.

Ieder mens heeft recht op rust. Dat geldt voor werknemers, maar ook voor winkeliers. De SGP gunt anderen ook om de zondag als rustdag te hebben.

Er ligt een verzoek tot openstelling van grote winkelbedrijven. De SGP is voor behoud van de huidige regelgeving. Het bijzondere van Katwijk kan je als ondernemer ook benutten om een aantrekkelijk Katwijks winkelklimaat te creëren. Daarnaast is het goed rekening te houden met de gemeenschap waarin je leeft en onderneemt.

Goede huisvesting scholen

Goede huisvesting van scholen vindt de SGP belangrijk. Er vindt overleg plaats tussen het college en schoolbesturen om te komen tot actualisatie van het Integraal Huisvestingsplan.

De schoolbesturen vragen aandacht voor de staat van de schoolgebouwen. Zij vragen duidelijke criteria om te kunnen bepalen wanneer zij in aanmerking komen voor vervangende nieuwbouw en renovatie.

Is hiervoor voldoende geld gereserveerd in de begroting?

Geluidsoverlast/evenementen

Bij evenementen is regelmatig sprake van geluidsoverlast. In een rapport van de Nationale Ombudsman van 28 september 2017 staat, dat gemeenten zich vaker oplossingsgericht moeten opstellen tegenover klagende omwonenden.

Gemeenten zijn regelmatig niet bereikbaar voor klachten en er vindt vaak geen terugkoppeling plaats. Dit constateert de SGP ook in de Katwijkse situatie.

Aanbevelingen zijn dat gemeenten de burger meer betrekt bij de evenementencyclus en dat de gemeente bereikbaar is tijdens evenementen.

Is het college bereid aan de slag te gaan met de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman (rapport 'Van een koude kermis thuiskomen')? Klachten moeten prioriteit hebben en serieus genomen.

De SGP constateert dat evenementen vaak niet de gehele doorsnede van de Katwijkse bevolking aanspreekt. De SGP roept het college op beleid te ontwikkelen om deze doorsnede te verbeteren en in het vergunningenbeleid waarborgen te bouwen om aanstootgevende evenementen te weren.

Cultuurhuis

Recent stond in de pers een nieuw initiatief voor een grootschalig cultuurhuis. De SGP vindt cultuur belangrijk. Op veel plaatsen in onze gemeente wordt hier aandacht aan gegeven. Onder andere in samenwerking met Welzijnskwartier, de bibliotheek, muziekschool, scholen, kerken en inwoners.

Over een groot cultuurhuis is de SGP duidelijk. Wij waren tegen een grote zaal bij de toekomstgerichte bibliotheek en daarmee ook tegen nieuw cultuurhuis.

Tenslotte wenst de SGP college, raad en organisatie Gods onmisbare zegen toe op het vele werk in het belang van de gemeente Katwijk.

Uit de krant