We willen dat het op ons strand niet alleen draait om geld maar ook om waarde. | Foto: pr
We willen dat het op ons strand niet alleen draait om geld maar ook om waarde. | Foto: pr Foto: pr

CHRISTENUNIE: een waarde(n)volle samenleving

Politiek Algemene Beschouwingen 2017

Door Gerard Mostert

Een nieuw kabinet en gemeenteraadsverkiezingen op komst. Je zou zomaar terug willen kijken naar al dat moois wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Maar de ChristenUnie (CU) wil vooral vooruit kijken. Vanuit het besef dat we in Gods schepping zijn aangesteld om te dienen, willen we als CU-politici voor die wereld zorgen en onze verantwoordelijkheid nemen. Nu en in de toekomst.
 

Waardevol leven

Als Christenpoliticus hebben we een opdracht. Dienen in Gods schepping. Zorgen voor de schepping en voor elkaar. Daarom komen we op voor het leven, want het leven is waardevol. Het leven hebben we gekregen van God en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.

Omzien naar elkaar en goede zorg, dat is wat we in Katwijk willen. Het is daarom goed om te zien dat we de afgelopen jaren de enorme opgave van de drie decentralisaties goed hebben doorstaan. We hebben geld gereserveerd om de mogelijke tegenslagen te kunnen verwerken en wat de CU betreft blijven we dat ook doen.

We gaan na de bezuinigingen vanuit het rijk niet verder bezuinigen op hulp aan de allerzwaksten. Dat hebben we de afgelopen jaren niet gedaan en dat doen we de komende jaren ook niet.

Tegelijkertijd is er nog een hoop werk te doen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de veranderingen in de GeestelijkeGezondheidsZorg. Van de politie horen we dat er vaak moet worden uitgerukt om situaties met verwarde personen aan te pakken. Tegelijkertijd zien we dat de maatschappelijke opvang straks door ons als gemeente moet worden georganiseerd. Daar moeten we aan werken!

Waardevolle bijdrage: Meedoen

De CU staat voor een samenleving waar mensen met een beperking, zorgbehoevende ouderen, mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, Katwijkers die vele generaties hier leven én vluchtelingen meetellen.

En meetellen betekent in onze ogen ook meedoen. En gelukkig doen veel inwoners dat ook. En waar mensen dat niet kunnen helpen we hen!

Tegelijkertijd zijn er ook mensen die niet mee willen doen. Mensen in de bijstand die een baan krijgen aangeboden die binnen de mogelijkheden van hun capaciteiten liggen maar deze niet accepteren. Alleen je hand ophouden is er niet bij.

Het is zorgen voor elkaar en meedoen met elkaar! Dat geldt dus ook voor de vluchteling. Laten we hen helpen door hen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze onze taal zo snel mogelijk spreken.

In dat kader is er gelukkig wel het een en ander veranderd. Burgemeester Bos sprak in 1986 Katwijkse Turken en Marokkanen toe met behulp van twee tolken. Hij verontschuldigde zich voor het feit dat hij de Turkse en Marokkaanse taal niet machtig was.

Het is een andere tijd en wat ons betreft de omgekeerde wereld. Maar het laat wel zien dat we nu echt een ander perspectief hebben op de integratie van deze mensen. Leer de taal en doe mee! Jehad Al Husin bijvoorbeeld. Hij woont bij ons in de wijk. Gevlucht vanuit Syrië met zijn gezin. Nog maar kort in Nederland, maar nu al spreekt hij Nederlands, studeert en werkt hij. Een voorbeeld voor ons allemaal.

Tegelijkertijd zie ik in mijn buurt mensen die al jaren hier wonen en nog steeds de taal niet machtig zijn. De CU ziet het als een eigen verantwoordelijkheid om de taal te leren spreken, maar wil deze mensen wel stimuleren en helpen.

Waardevolle omgeving

Ik heb in deze gemeenteraad vaak genoeg verteld waarom de CU een warm pleitbezorger is van een overheid die de samenleving voorgaat in de goede zorg voor de schepping. Vaak valt dan het woord duurzaamheid.

Maar zorgen voor de schepping gaat wel verder dan duurzame energie of een groene leefomgeving. Het is een diep besef dat we de aarde te leen hebben en mogen doorgeven aan de toekomstige generaties.

Dan denk ik aan de kinderen die nu naar school gaan. Daar ligt een grote uitdaging. Want veel van de schoolgebouwen in Katwijk zijn sterk verouderd.

We moeten daarom de komende jaren veel scholen renoveren of nieuwe scholen bouwen. We willen namelijk dat onze kinderen in een veilige, gezonde, schone, en groene omgeving naar school kunnen. Hoewel we nog niet weten hoeveel geld we precies nodig hebben, weten we wel dat er te weinig geld gereserveerd is in de begroting voor deze enorme operatie. Daarom moet er nu geld bij!

We willen beschermen wat waardevol is. Ons strand is het beschermen waard! Het strand waar zoveel prachtig natuurschoon is, maar waar vooral ook een stuk cultuur ligt.

Geen verdere bebouwing meer op het strand

Het bewaren van onze eigen cultuur is belangrijk. Een van de karakteristieken van het Katwijkse strand zijn de witte strandhokjes. We willen dat het op ons strand niet alleen draait om geld maar ook om waarde. De waarde van onze traditie en onze cultuur.

We zijn trots op onze Katwijkse kust. En daarom willen we de verdere bebouwing stoppen. Het is mooi zo. Geen extra permanente strandtenten en niet meer strandhuisjes op het strand.

Unmanned Valley

De afgelopen jaren heeft dit college met wethouder Klaas-Jan van der Bent als aanvoerder vooropgelopen om de ontwikkeling van werkgelegenheid rond Unmanned Valley op voormalig Vliegkamp Valkenburg mogelijk te maken.

Er zijn kansen ontstaan waarvan de Katwijkse economie kan profiteren. Maar er komen straks ook maximaal 5.000 woningen op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Maar wat doen we daarna? Zetten we alle open plekjes die we nog hebben vol met woningen? Met als argument: de markt vraagt erom?

De CU ziet het als haar verantwoordelijkheid om daar stelling tegen te nemen. Wij zeggen nee tegen ongebreidelde groei. Er is een grens aan de bebouwing.

Maar bij nee-zeggen stopt het nadenken niet. Want er zijn en blijven woningen nodig. In onze gemeente is een aantal wijken met veel verouderde woningen waar er in de openbare ruimte veel verbeteringen mogelijk zijn.

De CU wil een deltaplan om de wijken, zoals de Hoornes, de Molenwijk en de Koestal, up to date te krijgen.

Daarbij worden energieneutraliteit en gasloos de norm. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Samen met Dunavie, de SHD en de bewoners moeten we hier werk van maken.

Geld of waarde?

We spreken vandaag natuurlijk ook over de begroting en in die begroting gaat het over geld. Maar we besluiten ook over een uitbreiding van 42 FTE in de personeelsformatie. De CU is daar uiterst kritisch over. Een aantal basisadministraties is niet op orde. De FTE-administratie voor zowel vaste krachten als externen zijn niet op orde.

Ook het Meerjareninvesteringsplan (MIP) vertoont gebreken.

Niet instemmen

Als we onze controlerende taak als raad serieus nemen, kunnen we niet instemmen met dit onderdeel van de begroting.

Onze fractie is geschrokken van het feit dat de urenadministratie niet op orde is en was. Waarom komen we daar nu pas achter en waarom heeft het college de raad daar niet eerder over geïnformeerd?

Want uiteindelijk gaat dit ook over geld. Dat geld is niet van ons als politici maar dat is van onze inwoners en daar moeten we dus zorgvuldig mee omgaan.

Met geld kunnen we dingen bereiken. Maar niet alles is in geld te meten. Want de maatschappelijke opbrengst is misschien wel vele malen hoger als we eens verder kijken dan alleen het kosten-baten tabelletje.

Wat is de waarde van onze investeringen? Waarom investeert de gemeente in groen? Waarom investeren we in goede zorg?

Omdat we daar een maatschappelijk doel mee kunnen bereiken.

Omdat we waarde zien in een groene en schone schepping en omdat we waarde zien in goede zorg voor onze inwoners.

En ja, dat mag best iets kosten omdat we werken aan een waardevolle en waardenvolle samenleving!

Dat doen we bewust als navolgers van Jezus Christus. Wij wensen u als college, onze collega's in de gemeenteraad en de ambtenaren hier en op straat Gods zegen toe in het dagelijkse werk.

Dat geld is niet van ons, maar van onze inwoners

Uit de krant