Afbeelding
Foto: pr

CDA: Samen bouwen aan sterke gemeenschap

Politiek Algemene Beschouwingen 2017

Door Adger van Helden

We leven in een tijd met veel verandering, waarin veel mensen onzekerheid over de toekomst ervaren. De economie trekt weer aan en met een groot deel van de mensen gaat het goed. Tegelijkertijd voelen mensen zich onzeker over de situatie in de wereld, over banen die ingevuld worden door mensen uit andere delen van Europa. Onzeker over terrorisme, dat onze samenleving probeert te ontwrichten. Over migranten, die hun heil zoeken in Europa. Deze ontwikkelingen komen ook tot ons in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.
 

Uit onderzoeken komt steevast als belangrijkste zorgpunt naar voren de 'manier waarop we met elkaar omgaan'. Verruwing op straat, in het verkeer, buren die elkaar nauwelijks spreken. Ouderen die eenzaam zitten te wachten op bezoek. Maar ook de manier waarop we online met elkaar omgaan.

Begrip voor onzekerheden

Het CDA heeft begrip voor de onzekerheden van mensen. De grote economische en technologische vooruitgang en de individualisering hebben ons niet alleen voordelen gebracht. Er is veel nadruk op de zelfstandigheid van mensen. Mensen ervaren de druk om voortdurend op de toppen van kunnen te moeten presteren. Dat maakt ze onzeker.

Een essentieel element ontbreekt: het samen leven. Een mens komt tot bloei te midden van andere mensen. Het is de gemeenschap die ons bindt, die groter is dan het individu. Het is ook de hoop in die gemeenschap die antwoorden biedt op de onzekerheden van onze tijd.

Gemeenschap ontstaat niet vanzelf

Gemeenschap ontstaat niet vanzelf, dat vraagt iets van ons. Wij vragen mensen zich open te stellen voor de ander. Alleen door gesprek ontstaat een gemeenschap. Dat vragen we van de geboren en getogen Katwijker én van de Syriër die hier een nieuw bestaan wil opbouwen. Maar ook de politiek, de schoolbesturen, de sportverenigingen, de ouderenbonden hebben hierin een rol. Wij dragen samen de verantwoordelijkheid om onze gemeenschappen te ondersteunen en te laten groeien.

Gemeenschapszin is hier groot

In onze dorpen hebben we goud in handen. De gemeenschapszin is hier groot. Dit vraagt voortdurend onderhoud. De wereld verandert razendsnel en onze gemeenschap verandert mee. Katwijk is niet meer het zwarte-kousen-dorp, zoals sommigen nog denken. Veranderingen moeten we sámen met onze inwoners aangaan en in een tempo dat burgers kunnen bijbenen.

Het CDA wil daarom onze waarden en tradities borgen. Tegelijkertijd staan we open voor vernieuwing. Jongeren kijken met een frisse blik naar de wereld om hen heen en willen die ontdekken en zichzelf kunnen ontplooien en ontwikkelen. Dat moet niet geremd worden omdat 'alles maar bij het oude moet blijven.'

Gemeente werkt hard aan een sterke gemeenschap

De afgelopen jaren heeft deze coalitie hard gewerkt aan het versterken van de gemeenschap en het creëren van een gemeente waarin het prettig leven is. Bijvoorbeeld door de realisatie van het Dorpshuis in Valkenburg, sociale activiteiten bij de vitale sportverenigingen VV Katwijk en Valken '68, een Bibliotheek op School in 19 basisscholen, jeu-de-boulesbanen in Cleijn Duin en Westerhaghe. Recreatievoorzieningen in het Prins Hendrikkanaal en de opknapbeurten van De Noord, Rijnsoever, Frederiksoord en de Molenwijk.

Er is veel in gang gezet: het nieuwe zwembad is bijna af, de herinrichting van het Andreasplein is in volle gang, het Hoftuinplein wordt heringericht, aan een nieuwe kennis- en cultuurcentrum wordt geschetst. Op de plek van het huidige zwembad komt een grote speeltuin, er zijn innovatieve ideeën voor de tijdelijke invulling van de Duinvallei en er is een duidelijk kader voor de verdere ontwikkeling van glastuinbouwgebied Trappenberg-Kloosterschuur.

Het CDA is ook blij dat gestart is met het voorbereiden van de herinrichting van de Rijnstraat en de Turfmarkt. Ook aan het veiliger maken van de Hoofdstraat en Katwijkerweg wordt samen met de bewoners gewerkt.

Met al deze projecten werkt de gemeente Katwijk aan een robuuste samenleving, waarin het prettig wonen en werken is. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar in het raadhuis wordt hard gewerkt en daarvoor verdienen onze medewerkers en het college een compliment. En dit was allemaal mogelijk, terwijl we de woonlasten in onze gemeente laag konden houden, ook in het komend jaar.

Zorg voor elkaar

Deze raadsperiode zal vooral de boeken in gaan als de periode, waarin de drie decentralisaties in het sociaal domein plaatsvonden. De nieuwe Wmo, Participatiewet, Jeugdwet hebben onze inwoners, samen met de gemeente, veel meer verantwoordelijkheden gegeven.

Het CDA heeft waardering voor het vele werk dat is verricht. Maar we zijn er nog niet, getuige de tekorten in de jeugdzorg. De komende raadsperiode zullen de veranderingen in de zorg verder vorm moeten krijgen, waarbij voor het CDA blijft gelden dat niemand tussen wal en schip valt. Daarom is het goed dat wordt onderzocht of een Brede Maatschappelijke Agenda iets is voor onze gemeente.

Sneller acute thuishulp

Vanuit de samenleving krijgt onze fractie herhaaldelijk het signaal dat de maatschappelijke ondersteuning in acute situaties ontoereikend is, bijvoorbeeld wanneer een mantelzorger ineens zelf in het ziekenhuis belandt. Dan duurt een aanvraag voor thuishulp wel 6 tot 8 weken. Soms is hulp pas geregeld als die niet meer nodig is.

Het CDA pleit voor een noodprocedure bij crisissituaties, waardoor binnen een paar dagen de benodigde crisisondersteuning beschikbaar is.

Meer mensen van uitkering naar werk

Herhaaldelijk melden ondernemers ons dat het regionale Servicepunt Werk niet goed functioneert. Mensen blijven onnodig lang in de kaartenbak zitten, in plaats van aan het werk te gaan. Dit vinden ondernemers in Katwijk zeer onwenselijk. Zij willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zien in hun bedrijven kansen voor een zinvolle arbeidsinzet van deze mensen.

Het CDA pleit ervoor om onze ondernemers een grotere rol te geven in het aan het werk helpen van mensen en om dit meer lokaal op te pakken.

Meer Whatsapp buurtpreventiegroepen

Het CDA heeft zich het afgelopen jaar ingezet voor de ondersteuning van Whatsapp-buurtpreventiegroepen. Op het 'nee', dat initiatiefnemers in eerste instantie kregen op hun vraag om bordjes te mogen plaatsen bij de ingang van de wijk, is uiteindelijk een 'ja' gevolgd. Voor inwoners, die willen bijdragen aan de veiligheid van hun leefomgeving, is de stimulerende houding van de gemeente cruciaal.

Het CDA ziet, net als de politie, uit naar de realisatie van een breed netwerk van wijken en buurten met een WhatsApp-groep.

Meer geld voor cultuur

Zodra Tripodia is verkocht, wil het CDA dat de cultuursubsidie voor de programmering van Tripodia weer voor cultuur wordt bestemd. Samen met het nieuwe Kunst en Cultuur Platform moet worden gekeken hoe dit geld het beste besteed kan worden.

Energiebesparing en duurzaamheidsmaatregelen bij sportclubs

Het CDA wil energiebesparing en duurzaamheidsmaatregelen bij sportclubs stimuleren. Dat is goed voor het milieu en levert op termijn ook financieel voordeel voor de clubs op. Het betrekken van de achterban van de verenigingen biedt extra kansen voor duurzame initiatieven in de samenleving.

Het CDA wil dat er volgend jaar een energiescan wordt aangeboden aan alle sportverengingen. Dat biedt duidelijkheid over de mogelijkheden voor energiebesparing.

Strandplein beter benutten

Het Strandplein is inmiddels in de zomermaanden uitgegroeid tot een mooi evenementenplein voor met name Haringrock en het Noordzee Zomerfestival. Helaas is een groot deel van dit plein niet verhard. Ook ontbreekt het aan een krachtstroom- en afvoervoorziening. Hierdoor worden de organisatoren voor hoge kosten gesteld. Wij willen dat de gemeente hiervoor zorgt.

Afsluiting

Het CDA wil ook komend jaar samen met anderen werken aan een sterke een gemeenschap, waar tegenstellingen worden verkleind in plaats van vergroot en waar we met respect voor elkaar Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg mooier maken. Daarbij hebben we Gods zegen nodig. Die wensen wij allen toe.

Uit de krant